Hlavní obsah

Bátora je Dobešovým poradcem, ač ministr řekl, že ho zná jen povrchně

Právo, Novinky, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) si nedovede představit, že by se člověk s minulostí Ladislava Bátory stal náměstkem na školství. „Takovou věc jako předseda vlády odmítám,“ řekl ve čtvrtek po návštěvě ministra školství Josefa Dobeše (VV) na Úřadu vlády. Bátora se stal již toto úterý oficiálním Dobešovým poradcem. Dobeš přitom ještě ve středu tvrdil, že ho zná jen velmi povrchně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Právo má k dispozici zápis z porady vedení resortu, která se toho dne konala. Vyplývá z něj, že se jí Bátora osobně zúčastnil. „Pan ministr v úvodu představil poradce Mgr. Ing. Ladislava Bátoru,“ lze si přečíst.

Podle důvěryhodných informací Práva představil Dobeš Bátoru, který v roce 2006 kandidoval za extremistickou Národní stranu, na poradě vedení i jako kandidáta na svého prvního náměstka. S tím, že nahradí dosavadní dlouholetou náměstkyni úřadu Evu Bartoňovou (ODS).

Dobeš přitom ve středu v ČT prohlásil: „Já pana Bátoru znám velmi povrchně a znám jeho nějaké názory. Nedovedu si představit, že pokud by byl někdo členem nějaké výrazně extremistické skupiny, že bych já s ním našel nějaké porozumění.“

Národní strana hlásala „dobrovolný přesun Cikánů do země zaslíbené“ a zpochybňovala historii internačního tábora pro Romy v Letech u Písku.

Kalousek: Je to věc ministra

Ještě v úterý vydal Dobeš tiskovou zprávu: „Informace médií o tom, že na místo náměstka ministra školství Josefa Dobeše nastoupí od 1. března Ladislav Bátora, jsou pouze spekulativní.“

Školský expert ODS Walter Bartoš ve čtvrtek řekl, že setrvání Bartoňové na ministerstvu školství je priorita ODS a že pro její odvolání není důvod.

Česká televize ve čtvrtek uvedla, že Bartoňová po poradě s Dobešem na ministerstvu zůstává. V ČT se vyjádřil se i Bátora. "Kdyby taková nabídka přišla (stát se náměstkem ministr pozn. red), je to podle mého názoru nabídka, která se neodmítá," řekl.

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska je otázka jmenování náměstků odpovědností šéfa každého resortu. „Ministerstva jsem vnímal jako monokratický orgán. Náměstci jsou zaměstnanci. Co se týče mě, tak je mi upřímně jedno, který z náměstků je ze které politické strany, poslouchat musejí všichni stejně,“ sdělil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám