Hlavní obsah

Ombudsmanovi věří čtyři z pěti Čechů

Novinky, jim

Zatímco úřad veřejného ochránce práv je na výsluní občanské spokojenosti, Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), co se týče důvěry lidí v jeho práci, se už léta plácá na dně. Přestože si v posledních měsících NKÚ mírně polepšil, pořád je to jen o něco více než polovina lidí, kteří v něj mají důvěru. Z mírného poklesu se nyní zotavuje i Česká obchodní inspekce (ČOI), věří jí tři čtvrtiny národa.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Varvařovský

Článek

Úřad ombudsmana se nikdy za posledních deset let netěšil větší důvěře, v průzkumu agentury STEM mu vyjádřily podporu čtyři pětiny respondentů. Důvěra v instituci s menšími výkyvy neustále stoupá. Vzestup se nastartoval za působení ombudsmana Otakara Motejla a navázal na něj po jeho smrti v květnu loňského roku jeho nástupce Pavel Varvařovský.

Důvěra v práci ČOI je poměrně stabilní pohybující se kolem tříčtvrtinové podpory. V září loňského roku sice dosáhla jednoho z nejhorších výsledků, a to 69 procent, letos v únoru však posílila o pět procentních bodů.

Důvěra v dané instituce podle STEM (v procentech)
2005200920102011
Ombudsman67787580
ČOI77767374
NKÚ75725354

Výsledky průzkumů vztahu lidí k NKÚ byly v minulosti rozkolísané, průměrně jej ale podporovalo zhruba 70 respondentů. K výraznému zlomu došlo v roce 2009, kdy důvěra v NKÚ náhle spadla ze 72 procent na 53 procent. V květnu téhož roku totiž vyšlo najevo, že šéf instituce František Dohnal si dopřával luxusních požitků z peněz daňových poplatníků. Od té doby vyjadřuje důvěru v NKÚ tradičně kolem poloviny obyvatel, při posledním průzkumu se poprvé důvěra lidí mírně zvedla. NKÚ si polepšil o tři procentní body a skončil s 54procentní podporou.

Reklama

Výběr článků

Načítám