Hlavní obsah

Nečas je málo důrazný, ODS s ním není spokojena

Právo, Lukáš Bek

Občanské demokraty v posledních týdnech čím dál víc znepokojuje to, co cítí jako nedostatečnou důraznost svého předsedy a premiéra Petra Nečase, a zejména jeho stranických místopředsedů. Výzvu k razantnějšímu postupu adresovali špičkám strany občanští demokraté v Praze. Podobný apel se očekává na čtvrtečním jednání jihomoravské organizace ODS. Straníci mají pocit, že ODS příliš ustupuje TOP 09 a Věcem veřejným.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) na jednání vlády

Článek

„Pokládám za nepřijatelné, aby Petr Nečas byl ve vedení ODS osamocen jako kůl v plotě. Silnou povinností našich místopředsedů je bojovat za ODS daleko více než doposud,“ řekl ve středu Právu poslanec a šéf pražské ODS Boris Šťastný.

ODS v metropoli mimo jiné vadí, že se vedení nedostatečně postavilo za místopředsedu strany a ministra obrany Alexandra Vondru v kauze Promopro.

Vadí i ústupky lékařům

Místopředsedové ODS výzvu k větší aktivitě příliš nechtěli komentovat. Například Pavel Drobil se nedomnívá, že by občanští demokraté museli ustupovat. „Pro mě výkřiky nejsou válcování,“ řekl na adresu soupeřů ODS Drobil, jehož politický vliv byl oslaben poté, co rezignoval na funkci ministra životního prostředí kvůli údajné korupční kauze svých podřízených.

Další z Nečasových stranických zástupců, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na dotaz Práva odkázal na plánované jednání grémia, kde si podle jeho slov vedení strany věc vyříká. A v pondělí zasedne výkonná rada ODS, která se aktuálním kauzám jistě bude také věnovat.

Do politických sporů se příliš nepouští šéfka Sněmovny Miroslava Němcová, která přitom coby první místopředsedkyně ODS není členkou vyjednávacího týmu v rámci takzvané koaliční devítky. Ve vysoké politice není moc vidět místopředseda strany a šéf brněnské ODS Pavel Blažek.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) situaci ve straně na dotaz Práva okomentoval: „My bychom rádi, aby počínaje premiérem všichni ministři ODS dostatečně prezentovali své kroky a prosazovali linii ODS, ale je podepsaná koaliční dohoda a ta podle našeho názoru musí být dodržena.“

Nečas podle něj senátorům i poslancům, kteří kritizovali postoj ministra zdravotnictví Leoše Hegra (TOP 09), minulý týden vysvětlil, že ministři ODS museli přistoupit na kompromis. Senátorský klub ODS a řada poslanců však s ústupky Lékařskému odborovému klubu nesouhlasily. Heger podle nich podlehl vydírání.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se pnutí mezi jeho stranou a ODS na práci ve vládě neprojevuje. „Spolupracuji se svými kolegy velice dobře. Vláda je docela dělná. Ale při vší lásce a úctě k TOP 09 je přeliv (voličů) spíše způsoben vlastní aktivitou ODS,“ šťouchl si šéf diplomacie do Nečasovy strany.

Co se týče Vondrovy kauzy, situace prý TOP 09 nevyhovuje. „Bylo by mnohem lepší pro nás všechny, kdyby každý týden nebyl nějaký nový skandál,“ dodal pro Právo.

Jak ODS nevítězila

ODS přitom utrpěla, řečeno s jejím bývalým předsedou Václavem Klausem, několik „nevítězství“ už loni. Připomeňme, že odešla jako poražená ve sporu s véčkaři o policejního prezidenta. Nejdřív ve funkci neudržela Oldřicha Martinů a pak si od nejmenší vládní strany nechala nadiktovat jeho nahrazení Petrem Lessym.

Z celostátního hlediska byly prohrou vedení ODS také koalice v největších městech mezi občanskými a sociálními demokraty. Netřeba připomínat, že vznikly navzdory Nečasovi a do budoucna například z pražské vlády ODS a ČSSD může těžit zejména TOP 09.

Anketa

Domníváte se, že je Petr Nečas jako premiér a šéf ODS málo razantní?
Ano
24,4 %
Ne
14,3 %
Nezajímá mě to
61,3 %
Celkem hlasovalo 14436 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám