Hlavní obsah

Klaus vetoval zákon o změnách úřadů práce

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu vetoval zákon o úřadu práce, který Sněmovna schválila v únoru. Místo desítek úřadů se stovkami poboček měla na jeho základě vzniknout krajská ředitelství a kontaktní pracoviště v pověřených obcích. Prezident zákon považuje za nesystémový a nedomyšlený.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Zákon vytváří další nový centrální úřad a tím posiluje byrokracii, s čímž se nemohu ztotožnit," uvedl prezident v odůvodnění svého postupu.

"Jedním z hlavních proklamovaných důvodů přijetí zákona jsou údajné úspory finančních prostředků (ve výši jedné desetiny ročních nákladů). Takovou úsporu považuji za naprostou fikci. Zkušenosti s vytvářením nových úřadů nás již mnohokrát přesvědčily o opaku," připomněl prezident, jemuž rovněž vadí průběh legislativního procesu, který označil za nestandardní.

Klaus upozornil rovněž na faktické chyby, které by mohly znamenat "nemalé důsledky". Sněmovna návrh schválila v únoru, když přehlasovala senátní veto. Na chyby upozorňovala i opozice, která navíc namítala, že nová struktura se vzdálí lidem v regionech.

"Zákon je věcně sporný, není dobře připraven, není dostatečně prodiskutován a přichází v nevhodnou chvíli," uzavřel prezident.

V současnosti existuje 77 samostatných úřadů práce s 250 pracovišti zaměřenými na zaměstnanost a se zhruba 400 pobočkami státní sociální podpory. Podle návrhu zákona, který měl platit od dubna, vznikne pražské ředitelství úřadu práce, 14 krajských poboček a kontaktní pracoviště ve 226 pověřených obcích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám