Hlavní obsah

Van Rompuy s Nečasem odsoudili násilnosti v Libyi

Praha

Do Prahy ve středu dorazil na oficiální návštěvu prezident EU Herman Van Rompuy. Po dopoledním setkání s premiérem Petrem Nečasem (ODS) oba politici odsoudili postup libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, který násilně potlačuje protesty ve své zemi. Proti Rompuyově návštěvě v Praze protestovalo pár odpůrců EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český prezident Václav Klaus se svým evropským protějškem Hermanem Van Rompuyem

Článek

"EU má zájem na udržitelné stabilitě, založené na respektování demokratických hodnot, lidských práv a základních svobod," zdůraznil v souvislosti s Libyí Van Rompuy.

Úkolem EU je podle něj pomoci takovému vývoji, který umožní občanským společnostem na severu Afriky co nejlépe posílit své ekonomiky, bojovat s chudobou a sociální nerovností. Proces přechodu k demokracii, pluralitnímu vládnutí a posilování ekonomiky v oblasti má podle Van Rompuye plnou podporu unie.

Také český premiér Nečas podotkl, že současný libyjský režim by měl co nejrychleji zastavit násilí a zahájit otevřený dialog s vlastními občany.

Nečas při jednání s Rompuyem také zdůraznil, že ČR má silný zájem na stabilní eurozóně a na silném euru.

"Jednali jsme samozřejmě i o problematice takzvaného paktu konkurenceschopnosti," uvedl český premiér a připomněl, že celou řadu myšlenek z tohoto německo-francouzského balíku hodlá jeho vláda zavádět bez ohledu na vývoj diskuse v EU samotné.

Demonstrace proti EU na Pražském hraděVideo: Novinky

Komorní demonstrace

Po poledni má Van Rompuy na programu setkání s českým prezidentem Václavem Klausem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Proti europrezidentovi Hermanovi Van Rompuyovi demonstrovala na Pražském hradě hrstka euroskeptiků.

Před setkáním obou státníků demonstrovalo na Pražském hradě několik lidí v čele s předsedkyní hnutí Suverenita Janou Bobošíkovou. Protest směřovali proti EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám