Hlavní obsah

Česko objaly mrazy, teploty spadly pod minus 20

Novinky, jim
Aktualizováno

Na mnoha místech České republiky padly za mrazivého rozbřesku teplotní rekordy. Nejnižší teplotu naměřili meteorologové na měřící stanici Jizerka, kde teploměr ukázal minus 25,7 stupně Celsia. Český hydrometeorologický ústav předpovídá, že teploty mohou ještě klesnout.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pod dvacet stupňů pod nulou spadla teplota ještě na Šindelové, odkud meteorologové krátce po 8:00 hlásili minus 22,5 stupně Celsia.

Další rekordy byly pokořeny na stanicích Karlovy Vary letiště (-16,5 °C), Krásné Údolí u Toužimi (-18 °C), Mariánské Lázně (-16,6 °C), Pec pod Sněžkou (-18,6 °C), Železná Ruda (-14,8 °C), Lysá Hora (-19,8 °C).

Mrazivo bylo i v místech, pro něž nejsou extrémně nízké teploty obvyklé. Například v Jihlavě ve dvou metrech nad zemí naměřili -16,4 stupně.

Nízké teploty by podle ČHMÚ měly vydržet po celý pracovní týden, až o víkendu by se mělo oteplit. Mrazy se ale v příštím týdnu opět vrátí. První vlaštovky jara se tak očekávají o něco později, zhruba v půli března.

Během středy a čtvrtka bude skoro jasno až polojasno, ojediněle se v místech s nízkou oblačností vyskytne slabé sněžení. Ve středu se obloha zatáhne na severovýchodě území, kde se mohou vyskytnout hustější sněhové srážky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi minus dvěma až minus šesti stupni Celsia, na horách kolem minus devíti stupňů.

Mračna nad severovýchodní oblastí zůstanou i ve čtvrtek, další oblačnost se přitáhne od západu, sněžit by však mělo opět jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem minus čtyř stupňů Celsia, na severovýchodě klesnou i k minus šesti stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám