Hlavní obsah

Vondra se ODS zpovídal z podezřelých miliónů pro Promopro

Právo, svj, luk

Bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti a nynější ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra se v pondělí večer zpovídal na výročním regionálním sněmu ODS Ústeckého kraje ze své role v kauze Promopro.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Ta je mj. spojená s desítkami miliónů podezřele odeslaných na termínované účty do Rakouska v souvislosti s českým předsednictvím EU. Podle účastníků sněmu se kolem toho strhla bouřlivá diskuse.

„Od členů napříč regionem zazněly poměrně kritické hlasy na adresu pana ministra Vondry. Jednou z výtek bylo, že kauzu kolem své osoby dostatečně nevysvětluje. Pan ministr ale odmítl, že by nějaká kauza vůbec byla,“ řekl Právu předseda ODS v Ústeckém kraji a náměstek ministra spravedlnosti Jan Kubata.

Dodal, že Vondra měl na pondělním krajském sněmu podporu pouze stranických organizací z Loun a Litoměřic.

Vondru na začátku týdne naopak podpořila regionální rada pražské ODS. Na svém pondělním zasedání se ostře pustila do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a ředitele finančně analytického útvaru jeho resortu Milana Cícera, který minulý týden zveřejnil podezřelé transakce z doby českého předsednictví.

„Domnívám se, že postup pana ministra Kalouska a šéfa finančně-analytického útvaru byl jednoznačně nezákonný,“ řekl v úterý Právu poslanec ODS Marek Benda. Pražská organizace na jeho návrh přijala usnesení, v němž „odsuzuje nezákonný postup“ ministra financí a šéfa zmíněného útvaru. Podle Bendy není jeho úkolem informovat veřejnost. „Zastavme snahu ministra Kalouska totálně zpolitizovat finančně-analytický útvar a udělat si z něj mocenský politický nástroj,“ dodal Benda.

Kalousek se ohradil

Právě analytický útvar podal na základě podnětu banky trestní oznámení v kauze Promopro, která nyní Vondru ohrožuje.

Kalousek v reakci označil vstupování politické strany do celého šetření za nešťastné. „Nejedná se o politický spor, ale o standardní šetření podezřelých finančních machinací,“ konstatoval ministr na dotaz serveru Novinky.cz. „Skutečnost, že je z tohoto šetření pražská ODS nervózní, ještě neznamená, že dovolím profesionální práci svého útvaru ODS převyprávět,“ doplnil.

Na nová zjištění ve Vondrově kauze v úterý reagovala také opozice. „Jsem velmi vážně znepokojen dalšími informacemi ohledně husté sítě podivných firem, které figurují v kauze někdejšího ministra pro evropské záležitosti a stávajícího ministra obrany Alexandra Vondry,“ uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Podle něj se objevilo velmi závažné podezření, že minimálně 135 miliónů korun z celkové částky vynaložené na audiovizuální zajištění českého předsednictví „mohlo být vypráno“ přes několik zahraničních firem, včetně společnosti s majitelem z karibského ostrova.

„Za jeden z vážných signálů považuji, že tato společnost, Deeside Service Solutions, sídlí v Londýně na stejné adrese jako firma Allied Wings, která byla spojována s černým financováním slovenské SDKÚ Mikuláše Dzurindy,“ dodal Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám