Hlavní obsah

John se obul do Dobeše kvůli statisícovým prémiím pro ředitelku

– Praha
Právo, Jan Rovenský, Marek Přibil

Ministr vnitra a šéf Věcí veřejných Radek John se v úterý na jednání poslaneckého klubu obul do ministra školství a svého místopředsedy Josefa Dobeše. Vyčetl mu statisícovou odměnu pro ředitelku kabinetu a studentku soukromé VŠ Janu Machálkovou (30). Vadí mu i to, že jí vypomáhal se seminární prací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

John v úterý Právu potvrdil, že v klubu VV poslanci téměř dvě hodiny debatovali o Dobešových chybách na školství. „O odměně pro paní Machálkovou jsme se bavili a ministrovi Dobešovi jsem řekl, že se mi to nelíbilo. Já bych to neudělal, to říkám otevřeně,“ řekl.

Podotkl, že odměny ve státní správě pro manažery považuje za důležité, uznal však, že to případ Machálkové není. Podle Johna však úniky emailové korespondence či výše odměn ukazují na to, že je proti Dobešovi vedena diskreditační kampaň.

Poprask kolem Bátory: kandidoval za extremisty

Řeč se točila i kolem Ladislava Bátory, muže s minulostí z extremistické Národní strany z dob Petry Edelmannové. Podle informací médií má od 1. března nastoupit jako Dobešův první, tedy nejdůležitější náměstek.

Vystřídal by tak Evu Bartoňovou z ODS, která je ve funkci už od první Topolánkovy vlády v roce 2006. Tato rošáda by mohla způsobit další koaliční hádku.

Bátora, nyní šéf euroskeptické Akce D.O.S.T., která dlouhodobě podporuje prezidenta Václava Klause, má mít na školství na starosti rozpočet, ekonomiku, správu a paradoxně i čerpání fondů EU. V rámci této agendy ministerstvo spravuje 130 miliard.

Bátora za Národní stranu kandidoval ve volbách do Sněmovny v roce 2006. Partaj na sebe upoutala pozornost třeba návrhem na „dobrovolný přesun Cikánů do země zaslíbené“. Tehdejší šéfka Edelmannová též zpochybňovala historii internačního tábora pro Romy v Letech u Písku. Podle ní šlo pouze o pracovní tábor, kde lidé umírali na běžné nemoci.

Tiskový odbor školství v úterý ke zprávě o jmenování Bátory vydal jen opatrnou zprávu: „Informace jsou pouze spekulativní. Ministr Dobeš bude personální změny konzultovat s premiérem a se svými koaličními partnery. Teprve potom oznámí výsledky veřejnosti.“

Na dotaz, zda by považoval za chybu jmenování Bátory náměstkem, John dodal, že jde o novou kauzu a že k odpovědi nemá dost informací. Být na Dobešově místě by si prý „sháněl životopis“.

Dobeš nakonec podporu získal

Stínová ministryně školství za soc. dem. Vlasta Bohdalová označila informaci o Bátorově nástupu za šokující. „Na chvíli jsem oněměla. Tento zvláštní člověk prošel asi sedmi stranami,“ řekla s tím, že Bátora naposledy kandidoval do Senátu za Suverenitu Jany Bobošíkové.

Klub VV nakonec Dobešovi vyjádřil podporu. Právu to potvrdil výkonný místopředseda strany Jaroslav Škárka. Podle poslance Jiřího Štětiny bylo vhodné slyšet i druhou stranu, nejen číst noviny. Vysvětlení, s nímž Dobeš na klub přišel a které se neliší od obhajoby v médiích, označil za dostačující. „Co jsem chtěl slyšet, jsem slyšel,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám