Hlavní obsah

Místostarosta Brna-Medlánek Slanina kvůli tendru odstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Místostarosta brněnské městské části Medlánky Tomáš Slanina (ČSSD) v pondělí odstoupil z funkce. Rezignační dopis rozdal zastupitelům před zasedáním zastupitelstva. Slanina odstoupil po tlaku zastupitelů, aby skončil. Opozice pořídila nahrávku, kvůli které ho podezřívá z manipulace s výběrovým řízením na projekt nástavby základní školy. Mandát zastupitele si Slanina ponechal.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Tomáš Slanina

Článek

Nejasná zůstává po pondělí budoucnost medlánecké koalice. ODS sice uvedla, že podle ní selhal Slanina jako jednotlivec. Koalice by se však v současném složení ODS, ČSSD a KDU-ČSL musela spolehnout na Slaninův hlas, protože všechny tři strany mají v zastupitelstvu osm z 15 zastupitelů.

"Nedovedu si představit koalici, která bude stát na hlasu pana Slaniny. Na hlasu člověka, který lže, na člověku, u kterého nevíme, kdy si dělá legraci a kdy mluví vážně," řekl opoziční zastupitel Martin Teplán (nezařazený, dříve TOP 09).

Místopředseda místního sdružení ODS Stanislav Krčmář řekl, že koalice si bude muset budoucnost vyjasnit. "Záležitost s panem Slaninou včetně jeho odstoupení ze zastupitelstva byla otevřena do poslední chvíle. Teď vidíme, že nehodlá odstoupit," řekl Krčmář.

Slanina ještě v pátek rezignaci odmítal, i když ho k ní vyzvali koaliční občanští demokraté. V pondělí záležitost přehodnotil. "Rozhodl jsem se, že uklidním situaci a k dnešku odstoupím," řekl zastupitelům. V krátké řeči mluvil o estébáckých praktikách - narážel na opozičního zastupitele Michala Marka (SNK - Občané pro Medlánky), který ho nahrál. Opozice s jeho výrokem nesouhlasila.

Manipulace se zakázkou

Slaninu opozice podezírá z toho, že manipuloval se zhruba dvousettisícovou zakázkou na výběr projektanta. V rozhovoru chtěl po Markovi, ať přiměje architekta s nejlevnější nabídkou, aby z tendru odstoupil. Slanina později svůj výrok bagatelizoval. Říkal, že se chtěl udělat důležitějším, než ve skutečnosti je.

Aféra možná změní zadávání zakázek na medlánecké radnici. Starostka navrhla, aby vznikla stálá komise pro otevírání obálek, mohly by prý být i dvě, jedna pro stavební zakázky a druhá pro ostatní soutěže, například údržbu zeleně.

Slanina byl místostarostou první volební období, v minulosti se živil jako kavárník. Je mu 30 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám