Hlavní obsah

V Praze se do práce vrátí 98 procent lékařů

Právo, Novinky, ČTK, per, jas
Praha
Aktualizováno

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v pondělí oznámil, že krize v pražském zdravotnictví je zažehnána. Své výpovědi vzalo či v nejbližších dnech vezme zpět 98 procent lékařů.

Článek

"Situace se zásadně změnila, krize je zažehnána," konstatoval primátor na tiskové konferenci.

Hlavní město odvolalo krizový scénář, který byl připravován pro případ krize, která by nastala při avizovaném odchodu lékařů. Svoboda upřesnil, že připravované plány mohou být v případě potřeby použity při jiných mimořádných situacích.

Náměstek primátora pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický (ODS) doplnil, že do práce se vrátí 98 procent lékařů, kteří chtěli odejít. Krize je zažehnána ve všech oblastech včetně porodnictví a neonatologie, kde hlavnímu městu hrozily největší problémy.

Krizový scénář podle Kabického ukázal, že hlavní město potřebuje alespoň jednu vlastní metropolitní nemocnici, na kterou může mít zásadní vliv. Tuto potřebu je podle něj nutné zohlednit do budoucna.

Podle poslance ODS Borise Šťastného by mohla metropolitní nemocnice vzniknout z nemocnice na Bulovce, případně z krčské nemocnice, kde má město největší majetkové podíly.

Voleman se může vrátit

Vinohradská nemocnice v Praze vezme zpět odborového předáka a chirurga Miloše Volemana. Právu to sdělil předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel (vlevo) a prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek

„Jsem ale moc rád, že se podařilo to, aby druhá významná tvář naší kampaně, člen předsednictva LOK, chirurg Miloš Voleman ve vinohradské nemocnici zůstal," řekl Právu v pondělí Engel.

Rentgenolog Engel také potvrdil, že on sám už ve vinohradské nemocnici pracovat nechce a skončí 28. února. Na svou původní pozici na radiologii se nevrátí, jeho místo obsadil jiný lékař.

Engel vyzval v pondělí doktory, aby co nejdříve ukončili protest a stáhli své výpovědi. [celá zpráva]

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nechce Engela přijmout zpět, což vyvolalo nelibost mezi odborovými předáky, podle nichž ředitel nemocnice Marek Zeman (ODS) zneužil podané výpovědi a zbavil se tak nepohodlného odboráře, jehož za normálních okolností nelze podle zákona propustit. Podle odborů jednal Zeman na příkaz ODS.

Je to "ubohé a přízemní"

V souvislosti s tím začali odboráři hovořit o setrvání v protestu, aby tak podpořili svého šéfa a donutili nemocnici vzít Engela zpět. Vláda jim však vzkázala, že nebudou-li výpovědi stahovány, neschválí memorandum, které slibuje lékařům zvýšit mzdy.

Ke svému případu Engel uvedl, že osobně vnímá snahu ředitele Vinohrad Zemana "potrestat" toho, kdo vedl legitimní protestní akci lékařů, jako "ubohou a přízemní".

"Křečovité pokusy dalších ředitelů potrestat lékaře za oprávněný odpor proti neutěšeným poměrům v českém zdravotnictví jsou jen vizitkou jejich morální a lidské úrovně," napsal Engel.

Lékaři již výpovědi hromadně stahují

Ve Fakultní nemocnici Bulovka, kde bylo 166 výpovědí, se odboráři domluvili s vedením, že odevzdají stažené výpovědi hromadně v úterý.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici bylo podle mluvčí Petry Pekařové v pondělí ke 14:00 staženo 95 ze 102 výpovědí. Někteří z "odcházejících" lékařů jsou na dovolené, nebo nebyli v pondělí ve službě, takže lze podle mluvčí očekávat, že počty stažených výpovědí ještě stoupnou. V nemocnici byla nejvíc ohrožena kvůli odchodům lékařů neurologická péče.

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady bylo podle Lukáše Matýska z tiskového oddělení staženo 60 výpovědí z 86, z nich 43 v pondělí a 17 v předchozích dnech.

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici byla podle mluvčí Martiny Štanclové stažena k pondělí ze 109 výpovědí více než polovina. Další stahování výpovědí lze čekat v příštích dnech, všichni, kdo o to projeví zájem, budou přijati zpět. V nemocnici zůstává na svém místě i místopředsedkyně lékařských odborů Jana Vedralová.

Ve Fakultní nemocnici Motol je z 25 výpovědí podle Jaromíra Morávka z tiskového oddělení staženo k pondělnímu poledni deset. Zbytek už lze brát jako běžnou fluktuaci. I kdyby tedy tito lékaři nenastoupili, zajištění péče to neohrozí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám