Hlavní obsah

ČR odmítne žádost Severní Koreje o potravinovou pomoc

Praha

Česká republika odmítne žádost Severní Koreje o poskytnutí potravinové pomoci. Uvedl to první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Ministerstvo už dříve sdělilo, že o případném poskytnutí pomoci Česko rozhodne na základě pečlivého posouzení situace a v koordinaci s dalšími členskými státy Evropské unie.

Článek

KLDR sice nemá potraviny pro své obyvatele, ale investuje obrovské prostředky do vývoje vojenského průmyslu a sousední Jižní Korea je přesvědčena, že provádí jaderné zkoušky.

Země také velkolepě slavila 69. narozeniny vůdce Kim Čong-ila .

"Velmi pravděpodobně v dané situaci potravinovou pomoc jako Česká republika nebudeme poskytovat," prohlásil diplomat a připomněl, že sama KLDR o sobě tvrdí, že je "prosperující zemí, která profituje z moudrých rozhodnutí svých čelných představitelů".

O pomoc pro KLDR požádalo všech 40 velvyslanectví, která země ve světě má.

Častá podvýživa u žen a dětí

Nedostatek potravin způsobuje v Severní Koreji výraznou podvýživu především u žen, dětí a starých lidí. Značně zvyšuje také úmrtnost žen v plodném věku a malých dětí. Podle loňské zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) bude letos trpět nedostatkem potravy na pět miliónů Severokorejců.

Schneidera zopakoval kritiku, kterou jeho ministerstvo adresovalo krasobruslaři Tomáši Vernerovi za jeho vystoupení na oslavě narozenin vůdce Kim Čong-ila. "My můžeme jako občané si myslet svoje o tom, když se někdo nechal zneužít," podotkl Schneider s tím, že ve svobodné zemi si lidé či firmy mohou - pokud dodržují zákony - dělat co chtějí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám