Hlavní obsah

Řidiče trápí čerstvý sníh a namrzající silnice

Také v neděli musí řidič na českých silnicích počítat s problémy, a to zejména na komunikacích nižších tříd. Silničářům se daří udržet většinu cest sjízdných, na některých si však musí řidiči dávat větší pozor, kvůli náledí nebo uježděnému sněhu.

Foto: Martin Neliba, ČTK

Silničáři nabádají motoristy k opatrnosti.

Článek

Na severu Olomouckého kraje v neděli ráno sněžilo. Na silnicích tam leží rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva. Silničáři proto doporučují motoristům jízdu se zvýšenou opatrností. Ostatní silnice v regionu jsou většinou holé a suché.

Na rozbředlý sníh řidiči narazí na Jesenicku na silnicích udržovaných chemicky. Ujetá sněhová vrstva je na vedlejších vozovkách. K opatrné jízdě nabádají řidiče i silničáři ze Šumperska, a to zejména v úsecích Sobotín - Skřítek, Kouty - Červenohorské sedlo a v okolí Ramzové, kde leží na silnicích zbytky sněhové kaše.

Ve středních Čechách leží na některých menších silnicích uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Opatrní by měli být řidiči zejména na Příbramsku a Benešovsku.

Hlavní tahy jsou většinou holé a suché, silnice druhé a třetí třídy mohou být mokré po chemickém ošetření. Teploty v kraji se pohybují od minus sedmi do pěti stupňů Celsia, na většině území je zataženo a vane slabý vítr.

Na některých silnicích v Moravskoslezském kraji leží nová vrstva sněhu. Řidiči mají být proto opatrní. Sníh pokryl například silnici I/56 Ostravice - Bílá, která je sjízdná se zvýšenou opatrností. Také je na většině komunikací nižších tříd.

Sněží prakticky ve všech regionech. Viditelnost je proto snížena. Podle silničářů jsou všechny komunikace sjízdné. Dálnice D1 a rychlostní komunikace jsou mokré po chemickém ošetření.

Na namrzající vozovku a náledí by si měli dát řidiči pozor na Třebíčsku, vyskytovat se může i na některých částech dálnice D1. Hlavní silnice ve zbylé části Vysočiny jsou podle silničářů většinou mokré po chemickém ošetření nebo holé a vlhké.

Na komunikacích nižších tříd je vrstva ujetého sněhu krytá posypem, na Pelhřimovsku může být ujetý sníh zledovatělý. Na Třebíčsku jsou na silnicích zbytky sněhu po pluhování.

Dopravu na silnicích na Valašsku mohou zkomplikovat sněhové přeháňky. Silničáři tam proto doporučují motoristům jízdu se zvýšenou opatrností. V níže položených oblastech Zlínského kraje jsou silnice většinou holé a suché.

Většina vozovek Valašska je mokrá po chemickém ošetření. Na většině území Zlínského kraje je zataženo a bez srážek. Teploty se v regionu pohybují od minus osmi do jednoho stupně pod nulou.

Nejhorší situaci na silnicích v Plzeňském kraji hlásí silničáři v okolí Přimdy na Tachovsku, kde se tvoří námrazy. Na silnici první třídy na Klatovsku v úseku Javorná - Gerlova Huť upozorňují na ujetou vrstvu sněhu krytou inertním posypem a opatrnější by měli být řidiči také na Rokycansku. Jinak jsou silnice II. a III. třídy suché a vymrzlé.

V Plzeňském kraji jsou teploty od minus sedmi do minus dvou stupňů, všude je zataženo, bez srážek a silničáři uvádějí na většině území dobrou viditelnost. Také Šumava,Sušicko a Železnorusko jsou bez srážek, fouká tam slabý vítr a jsou tam slabé mlhy. Dálnice D5 z Prahy na Rozvadov je na celém úseku v kraji holá, vymrzlá a sjízdná bez omezení.

V Karlovarském kraji, jsou teploty od minus devíti do minus čtyř stupňů Celsia, srážky nejsou nikde hlášeny, viditelnost je dobrá a vítr slabý. V Karlovarském kraji jsou tyto vozovky sjízdné se zvýšenou opatrností.

Na některých silnicích na východě Čech leží místy nový sníh. V horských oblastech se také lokálně udržují zledovatělé zmrazky. Informují o tom silničáři Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Slabá vrstva sněhu napadla na Hlinecku a Žamberecku, sněhové přeháňky se vyskytují také v okolí Náchoda. V Krkonoších a Orlických horách se řidiči mohou místy setkat se zledovatělou vrstvou sněhu s vyjetými kolejemi.

Ve vyšších polohách na jihu Čech by si řidiči měli dát pozor na mrznoucí mrholení a mlhu. Vyskytují se na Českokrumlovsku, Prachaticku a některých částech Šumavy. Hlavní silnice jsou podle silničářů většinou holé nebo mokré po chemickém ošetření.

Na komunikacích nižších tříd na Jindřichohradecku, Prachaticku a Strakonicku je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou s opatrností sjízdné.

Reklama

Výběr článků

Načítám