Hlavní obsah

Studenti možná budou muset platit promrhané vysokoškolské semestry

Právo, Ivan Blažek
Plzeň
Aktualizováno

Vysokoškoláci, kteří se po několika semestrech vykašlou na studium, nebo si ho protáhnou nad standardní dobu, si takto promrhaný univerzitní čas možná budou muset zaplatit. Na pátečním setkání rektorů v Plzni s tímto nápadem vystoupil premiér Petr Nečas.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Premiér Petr Nečas (vpravo) a ministr školství Josef Dobeš na konferenci rektorů v Plzni.

Článek

„Kdo studuje delší dobu než je třeba a nemá k tomu řádný důvod, třeba zdravotní, rodinný nebo sociální, měl by si tyto nadbytečné semestry zaplatit,“ řekl Právu Nečas.

Tyto semestry platí studenti už nyní. Nově by se ale platby mohly rozšířit i na studium, které student bez dokončení opustí. „Stejně by se mohlo postupovat v případech, že někdo vystuduje třeba tři semestry a pak toho nechá, jde studovat jiný obor,“ podotkl premiér a dodal: „Je to férové opatření a mohlo by být zavedeno poměrně rychle. Jestli už v příštím akademickém roce? To nechci specifikovat. Předčasná je diskuse i o tom, kolik by to mohlo stát.“

Ministr školství Josef Dobeš (VV) by byl pro. „Je to velmi zajímavá úvaha, v tom nevidím problém. Překročíš semestr, zaplatíš si ho,“ konstatoval Dobeš.

Školné na obzoru

Zmíněný krok by mohl předběhnout i plánovaný start takzvaného odloženého školného. „Ve vládním programovém prohlášení je napsáno, že bude zavedené v akademickém roce 2013 až 2014. Chci, aby tento termín byl dodržen,“ uvedl Nečas.

Zatím se uvažuje o tom, že by si fakulty stanovovaly poplatek v rozmezí nula až deset tisíc korun za semestr. „Tento rámec by možná mohl být zachovaný,“ podotkl Dobeš.

Rok před zavedením školného ale musí začít fungovat systém studentských půjček, grantů a stipendií. „Už na něm pracuje mezirezortní komise,“ připomněl Dobeš. „Do konce roku musím předložit záměr novely vysokoškolského zákona. Vládě bych ho chtěl představit koncem října,“ doplnil Dobeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám