Hlavní obsah

Sociální demokraty rozlítil plán vlády sjednotit DPH

– Praha
Právo, ada

Sociální demokracie zásadně nesouhlasí se sjednocením sazby DPH na 20 procent, jak to připravuje Nečasova vláda. Pokud by ČSSD uspěla v příštích volbách, je připravena toto opatření zrušit a znovu se vrátit k zavedení snížené sazby. Na tiskové konferenci to v pátek uvedl úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Je to nepřijatelný a neodpovědný úder vlády,“ prohlásil Sobotka s tím, že zavedení jednotné sazby se výrazně dotkne nízkopříjmových rodin a ještě zhorší jejich finanční situaci.

Sobotka připomněl předvolební slib premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že jejich strany rozhodně nebudou zvyšovat daně.

Většina zemí má více sazeb DPH

„Sjednocení DPH je absolutním popřením toho, co Petr Nečas a Miroslav Kalousek říkali před volbami,“ uvedl Sobotka. Připomněl, že ke zdražení došlo už od 1. ledna 2008, kdy Topolánkova vláda zvýšila sníženou sazbu DPH z 5 na 9 procent.

„Během čtyř let to tak bude druhý výrazný nárůst cen těchto citlivých položek,“ prohlásil úřadující šéf soc. dem. K tomu dodal, že v Evropě má jednu sazbu DPH pouze Dánsko, většina zemí má dvě i tři sazby.

Soc. dem. podle místopředsedy Zdeňka Škromacha naopak ocenila, že Nečasova vláda v rámci příprav důchodové reformy ustoupila od povinného kapitálového spoření. „To byla jedna z podmínek, abychom o důchodové reformě jednali,“ prohlásil Škromach. Podle místopředsedy má ale soc. dem. problém s tzv. malou důchodovou reformou, kdy chce vláda kvůli rozhodnutí Ústavního soudu snížit některé důchody tak, aby mohla přidat budoucím důchodcům s vyššími platy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám