Hlavní obsah

Připojištění na důchod bude dobrovolné, nižší DPH zůstane u základních potravin

Právo, Novinky, ČTK, rsk, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ekonomičtí ministři stran vládní koalice se ve čtvrtek dohodli na podobě plánované důchodové reformy. Lidé, kterým je méně než 35 let budou moci od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i ze svého. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s ministrem průmyslu Martinem Kocourkem (ODS)

Článek

Výpadek příjmů na sociální pojištění pokryjí výnosy z DPH. Návrh reformy předloží ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) vládě příští týden.

Rozhodnutí o spoření je nevratné, ze systému nelze vystoupit, ani do něj vstoupit později než v den 35. narozenin.

Lidé, kterým bude v době vstupu zákona v platnost více než 35 let, se budou moci pro dobrovolné vyvedení části pojistného, takzvaný opt-out, rozhodnout do konce roku 2012. Na realizaci svého rozhodnutí budou mít šest měsíců, vstup do systému individuálních účtů jim bude umožněn právě v druhém pololetí roku 2012.

Jak to bude s DPH

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) Právu řekl, že se vládní koalice shodla na tom, že zachová sníženou sazbu, budou však v ní jen základní potraviny - všechny druhy ryb, zelenina, chléb, bezlepkové potraviny, mléko a mléčná kojenecká výživa.

Nyní je DPH ve dvou sazbách ve výši 10 a 20 procent. Krom uvedené výjimky bude sjednocena na 20 procentech.

„Nejpodstatnější pro nás je, že se VV podařilo prosadit zvýšení daňové slevy na dítě jako kompenzaci za zvýšení DPH, což pro rodinu se dvěma dětmi představuje slevu 500 korun měsíčně,“ řekl Bárta.

Podle něj se koalice zatím neshodla na tom, zda bude existovat fond mezigenerační solidarity, jak prosazují VV, který by znamenal, že lidé bez dětí by byli oproti rodičům znevýhodněni.

Podle něj se koalice zatím neshodla na tom, zda bude existovat fond mezigenerační solidarity, jak prosazují VV, který by znamenal, že lidé bez dětí by byli oproti rodičům znevýhodněni.

Ministr dále uvedl, že se koalice shodla na tom, že občané budou mít příležitost si kromě důchodového spoření vkládat peníze v rámci komerčního pilíře do státních dluhopisů. Uspořené peníze by navíc měly být děditelné, ale jen pod podmínkou, že budou opět použity na důchody.

„Kdo se rozhodne pro opt-out, bude mu úměrně krácen procentní výměr z průběžného systému,“ upozornil Právo zdroj dobře obeznámený s koaličním jednáním.

O formě výplaty se bude možné také rozhodnout

Z kapitalizačního systému individuálních účtů budou vypláceny pouze doživotní penze. Nebude tedy možné vybrat si úspory jednorázově. V době spoření budou individuální úspory předmětem dědického řízení.

Člověk se bude moci také svobodně rozhodnout o tom, jakým způsobem bude výplata ze soukromých penzijních fondů probíhat. „Příjemce penze si bude moci zvolit dvacetiletý výplatní plán, a když v jeho průběhu zemře, do konce tohoto plánu budou moci čerpat jeho dědici pozůstalostní penzi,“ řekl Právu zdroj.

Tuto výplatu budou od začátku důchodového věku zajišťovat fondy, do nichž budou lidé do té doby dobrovolně převádět část odvodů na své sociální pojištění. „Druhou variantou volby bude vyměření doživotní renty životní pojišťovnou. V takovém případě žádné dědictví nebude,“ dodal zdroj.

Prostředky na individuálních penzijních účtech budou spravovat nynější penzijní fondy, které projdou transformací a přelicencováním. Budou moci vzniknout i nové penzijní společnosti, jejich zakladatelé ovšem budou muset splnit požadavky, které stanoví zákon.

Prostředky na individuálních penzijních účtech budou spravovat nynější penzijní fondy, které projdou transformací a přelicencováním. Budou moci vzniknout i nové penzijní společnosti, jejich zakladatelé ovšem budou muset splnit požadavky, které stanoví zákon.

Společnosti povinně nabídnou čtyři investiční profily včetně fondu investujícího výhradně do českých státních dluhopisů. Ten má nabídnout lidem jistotu státní garance. Systém současných dobrovolných úspor na stáří se státním příspěvkem bude zachován.

Stát slibuje přísnou regulaci

Trh finančních zprostředkovatelů má být přísně regulován, tak aby se minimalizovaly obchodní náklady penzijních společností a aby byl průhledný vztah poradce a jeho klienta. Podrobnosti, jak bude regulace vypadat, ministerstvo neuvedlo.

Jednotná sazba  daně se nezamlouvala koaličním VV. "Sjednocením nynější 10 a 20 procentní sazby DPH do jedné hladiny je podle zahraničních zkušeností neefektivní," uvedl ještě před uzavřením koaliční dohody poslanec VV Radim Vysloužil.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve vysílání České televize uvedl, že schválený návrh "není příliš promyšlený". Podle jeho slov nadělá v případě přijetí "více škody než užitku".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám