Hlavní obsah

Do Senátu chce v Kladně rekordních devět kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno
Aktualizováno

Kladenský magistrát zaregistroval devět z deseti podaných přihlášek do doplňovacích senátních voleb. O křeslo po zesnulém senátorovi Jiřím Dienstbierovi (za ČSSD) budou bojovat kandidáti ODS, ČSSD, TOP 09 s hnutím Starostů, KSČM, uskupení Lepší Kladno, České pirátské strany, KDU-ČSL, Strany svobodných občanů a Suverenity - Blok Jany Bobošíkové. První kolo voleb se uskuteční 18. a 19. března.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Úředníci zamítli žádost nezávislé kandidátky Miloslavy Chalupové, která podle rozhodnutí zveřejněném na úřední desce k přihlášce nepřipojila některé zákonem stanovené doklady. Chalupová například nesložila kauci 20 000 korun a na petici nutné ke kandidatuře měla sedm z 1000 potřebných podpisů. Její přihláška podle úředníků měla i další vady.

Sociální demokraté do voleb vyšlou syna zesnulého senátora Jiřího Dienstbiera mladšího, ODS znovu nasadila kladenského primátora Dana Jiránka (ODS), který se před třemi lety probojoval do volebního finále. Staronový komunistický kandidát starosta Drnku Zdeněk Levý tehdy skončil třetí.

Nejvíce kandidátů v historii

TOP 09 s hnutím Starostů a nezávislých postavily starostu Kmetiněvsi Luďka Kvapila, autora výzvy za tvrdší tresty pro mladistvé pachatele brutálních trestných činů. O hlasy budou usilovat také předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková.

Kandidáti do Senátu ve volebním obvodu Kladno
Jiří Dienstbier mladšíČSSD
Dan JiránekODS
Zdeněk LevýKSČM
Luděk KvapilTOP 09 a Starostové
Jana BobošíkováSuverenita
Karel ProtivaLepší Kladno
Ivo VašíčekČeská pirátská strana
Miroslav RovenskýKDU-ČSL
Milan VodičkaStrana svobodných občanů

O senátorské křeslo je v letošních doplňovacích volbách doposud nejvyšší zájem v historii senátních voleb na Kladensku. Nejvíc lidí kandidovalo v prvních volbách v roce 1996, kdy se chtělo senátorem stát sedm lidí. Naopak nejnižší zájem byl zaznamenán v roce 2002, kdy o senátorský post bojovali jen čtyři kandidáti.

Kladenským senátorem byl dosud vždy zástupce ČSSD. Před třemi lety Dienstbier vyhrál nad pěti soupeři. Jiránka v prvním kole porazil o 231 hlasů, ve druhém o 4574 hlasů, když získal podporu zhruba 21 000 voličů.

Úmrtím senátora Dienstbiera ztratila ČSSD v horní komoře nadpoloviční většinu 41 z 81 hlasů. Nyní má 40 senátorů a cílem sociální demokracie je většinu obnovit. První kolo voleb se bude konat ve stejném termínu jako sjezd ČSSD v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám