Hlavní obsah

Heger s Engelem podepsali dohodu, lékařský protest končí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek podepsal s předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Engelem memorandum, které by mělo odvrátit krizi ve zdravotnictví. LOK na základě dohody vyzve lékaře k ukončení protestů, vláda navýší tarifní tabulky mezd. LOK následně vyzval lékaře ke stažení výpovědí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (uprostřed), šéf lékařských odborů Martin Engel (vlevo) a šéf České lékařské komory Milan Kubek

Článek

Heger řekl, že je spokojen se způsobem, jakým se podařilo problém vyřešit. "Pro nás to znamená, že se vrátíme zpět do období klidu a smíru," doplnil ministr s tím, že obě strany udělaly ústupky. Nyní se chce ministr věnovat slibované reformě, která by měla zdravotnictví zefektivnit.

Engel dodal, že u lékařů převládl pocit zodpovědnosti. Poděkoval jak ministrovi, tak lékařům, kteří se do akce zapojili.

Engel ukončil akci Děkujeme, odcházíme

Engel zároveň oznámil, že ještě ve čtvrtek se formou prohlášení obrátí na lékaře a vyzve je k ukončení protestů a stažení výpovědí.

Odpoledne vydal LOK tiskové prohlášení, v němž akci Děkujeme, odcházíme považuje za ukončenou. "Zároveň vyzývám lékaře, kteří v rámci této akce podali výpověď z pracovního poměru, aby tuto výpověď vzali zpět," napsal Engel.

Lékaři by si měli od března polepšit o pět až osm tisíc korun měsíčně. Během dvou let by mělo dojít i ke zvýšení jejich platů na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy.

Lékaři o přijetí návrhu memoranda rozhodli ve středu po jednání svých regionálních zástupců. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Lékařské odbory přijaly dohodu s vládou

Předsedové regionálních organizací Lékařského odborového klubu (LOK) ve středu po několikahodinovém jednání přijali návrh memoranda, které má zabránit...

Výběr článků

Načítám