Hlavní obsah

Ministr školství Dobeš měl napsat šéfce svého kabinetu seminární práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš (VV) měl napsat za svoji podřízenou, šéfku svého kabinetu Janu Machálkovou, seminární práci na vysoké škole. Informuje o tom čtvrteční MF Dnes. Dobeš tvrzení popřel a uvedl, že práci pouze autorizoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Machálková podle deníku opatřila práci jen náležitými údaji a odevzdala vyučujícímu. "Hodnocení této konkrétní práce si už nepamatuji. Na tu práci se znovu podívám, samotného mě to zajímá, to by byl samozřejmě problém,“ uvedl vedoucí katedry sociální a masové komunikace na soukromé škole UJAK Radek Mezulánik.

Dobeš tvrzení, že práci napsal, ve čtvrtek popřel. „Práci jsem pouze autorizoval, napsal své připomínky, uložil a odeslal,“ řekl Dobeš na čtvrteční tiskové konferenci. Už dříve si postěžoval, že to jsou útoky, které mají odvést pozornost a zdržovat ho v klíčovém úkolu, což je příprava státních maturit, řekl.

Machálková jiné autorství své práce odmítá. "Práci jsem psala sama a bez pomoci. Nařčení, že mi někdo s prací pomáhal, se mě velmi dotýká,“ řekla MF Dnes Machálková.

Digitální stopy dokumentu ale vedou právě k ministru Dobešovi. Je uveden jako autor. Navíc ve vlastnostech seminárky, kterou Machálková elektronicky přijala, je i název firmy, jíž patřil počítač a na kterém měl Dobeš práci psát. Jedná se o firmu Retail Formation. To je personální firma, za jejímž vznikem stojí Marek Ulman, advokát bezpečnostní agentury ABL, kde Dobeš před vstupem do Nečasova kabinetu pracoval, píše list.

Firma bez telefonního kontaktu

O šéfce Dobešova kabinetu Machálkové se v posledních dnech píše zejména kvůli stotisícové odměně, kterou na ministerstvu dostala. Podle jejích slov si ji zasloužila, protože ušetřila milióny.

Dobeše se však týká ještě další problematická kauza. Jak informovalo ve čtvrtek Právo, tendr na přípravu elektronických srovnávacích zkoušek pro 5. a 9. třídy základních škol vyhrála firma kWare. Firma přitom nemá žádného zaměstnance, nelze na ni dohledat dokonce telefonní kontakt, rovněž sídlo společnosti budí rozpaky. [celá zpráva]

Přitom získala zakázku v hodnotě 1,5 miliónu korun. Podle ministerstva školství si kWare najala tým externistů.

Projekt má hodnotu vyšší než 50 miliónů korun a spustí se v roce 2013. Dobeš vyhlásil tendr na pomoc s vedením projektu i přesto, že ministerstvo má 17 vlastních organizací, které přímo řídí, specializované sekce a stovky zaměstnanců včetně desítek právníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám