Hlavní obsah

Audit vyvolal ostrý spor mezi hasiči a vnitrem

Právo, Radim Vaculík

Do ostré slovní přestřelky se tento týden pustilo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (GŘ HZS) s jeho nadřízeným orgánem, ministerstvem vnitra. Třecím bodem střetu tentokrát není letošní snižování platů hasičů, nýbrž forenzní audit společnosti Ernst&Young, který si koncem loňského roku ministerstvo objednalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Hasiči poslali Právu tiskové prohlášení, v němž otevřeně kritizují jak výsledky auditu, které označují za „vágní a nejednoznačné“, tak samotný postup vnitra. To jim prý zakázalo závěry auditorů včetně připomínek hasičů zveřejnit, neboť je odmítlo zbavit mlčenlivosti.

Mluvčí ministerstva Pavel Novák zase ve středu kontroval vyjádřením, že úřad ministra Radka Johna (VV) považuje výroky hasičů za nemístné. „Hasiči navíc odmítali s auditory spolupracovat,“ poznamenal včera Novák.

Auditoři přitom ve své zprávě zmiňují mimo jiné 22 případů shod adres zaměstnanců hasičů s adresami dodavatelů služeb pro tuto bezpečnostní složku.

Upozorňují také na několik údajně podezřelých veřejných zakázek, například na dodávky výpočetní techniky, nábytku či vybavení jedné ubytovny, na nákup videokonferenčního systému, vyprošťovacích zařízení nebo ochranných oděvů pro hasiče.

V posledním případě už dokonce policie věc řeší pro podezření z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a pro nekalou soutěž.

Všechno vyvrátili

„Ve zprávě forenzního auditu nebylo auditory EY doloženo ani úplně prokázáno auditními postupy, že GŘ HZS pochybilo v oblasti podrobené forenznímu auditu. Složka obsahuje pouze nejednoznačné a vágní závěry, ze kterých nelze vyvozovat pochybení auditované osoby,“ napsala v prohlášení Právu mluvčí GŘ HZS Ivana Svitáková.

Z jednotlivých bodů zprávy auditorů podle ní nevyplývá, že by hasiči jakkoli porušili zákon o rozpočtových pravidlech. Naopak z vlastních připomínek hasičů je prý „průkazné a nezpochybnitelné“, že výroky auditorů neměly oporu v právních předpisech.

„Na základě dokladů GŘ HZS byly výroky auditorů vyvráceny v plném rozsahu,“ tvrdí hasiči ústy Svitákové.

Rádi by prý důkazy o bezchybnosti svého postupu zveřejnili, proto prý 17. ledna požádali ministra vnitra o zbavení mlčenlivosti, ale jejich požadavek byl odmítnut.

„Audit zatím ještě není uzavřen, tudíž je předčasné hovořit o nějakém zproštění mlčenlivosti. My chceme veřejnosti prezentovat až konečný celý závěr auditu, a nikoli průběžnou interní komunikaci mezi jednotlivými úřady,“ podotkl Novák.

„Považujeme za poněkud nemístné a nestandardní, aby auditovaný subjekt sám konstatoval, zda jsou jeho připomínky k závěrům auditu „průkazné a nezpochybnitelné“. Zda byla nebo nebyla zjištění auditorů vyvrácena, posoudíme sami, až dojde na jejich prověřování. Do doby, než k tomuto internímu došetření dojde, nebudeme jednotlivé případy nijak komentovat,“ dodal na adresu hasičů Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám