Hlavní obsah

Vedení liberecké nemocnice rezignovalo

– Liberec
Právo, Barbora Silná

Vedení Krajské nemocnice Liberec (KNL), které před čtyřmi lety postavilo zdecimovanou a zadluženou nemocnici na nohy, ve středu rezignovalo. Liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) novinářům na mimořádné tiskové konferenci řekl, že je s prací vedení nemocnice maximálně spokojen a rozhodnutí nesouvisí s kampaní Děkujeme, odcházíme!.

Foto: Barbora Silná, Právo

Vedení Krajské nemocnice Liberec rezignovalo – zleva generální ředitel a předseda představenstva Luděk Nečesaný, krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák a lékařský ředitel a primář dětského oddělení Martin Zítek.

Článek

Také odstoupivší generální ředitel a předseda představenstva Luděk Nečesaný řekl, že si po čtyřech letech náročné práce zaslouží odpočinek. V kuloárech ale zaznělo, že pokud by členové představenstva sami nerezignovali, byli by nejspíše odvoláni.

„Náš tým splnil svůj úkol a splnili jsme ho na výbornou. Chtěl bych poděkovat všem členům našeho týmu, který přivedl nemocnici z neutěšeného stavu do velmi dobré kondice a věřím, že předání nemocnice novému managementu neohrozí její další vývoj,“ konstatoval Nečesaný.

Politické tlaky v pozadí

Realita a zejména ta politická je však zcela jiná. Politický tlak, který sice oficiálně obě strany na tiskové konferenci popřely, byl zcela zřejmý od nástupu sociální demokracie do čela Libereckého kraje.

Spory mezi vedením nemocnice a Libereckého kraje vyvrcholily vloni na podzim, kdy se začalo jednat o centrálních dodávkách energií pro krajské organizace. Tu odmítl management nemocnice podepsat s tím, že je pro akciovou společnost nevýhodná.

Podle Nečesaného by totiž nemocnice za tři roky zaplatila za dodávky plynu minimálně o 18 miliónů korun navíc, než platí nyní, a další milióny navíc za elektřinu. Naproti tomu se vedení kraje zaklíná tím, že smlouva je pro něj výhodná a v průběhu tří let jeho organizacím ušetří až 200 miliónů korun.

Předchozí dodavatel firma Lumius, která nemocnici dodávala do konce loňského roku, ale nabídla pro příští tříleté období až o čtvrtinu nižší cenu za 604 korun za MWh, zatímco nyní jej má nemocnice nakupovat za 820 korun. Dalším kamenem úrazu jsou penále za překročení dodávek plynu, které by se neměly lišit v letním a zimní období o více než 15 procent, což je nereálné. Výši penále ale vedení nemocnice neznalo.

Hejtman rozhodnutí respektuje

Všechny tyto skutečnosti ale liberecký hejtman před novináři ve středu odpoledne popřel. „Chci poděkovat současnému managementu, který se rozhodl sám odejít, zítra představíme členy nového managementu, jedná se o samé renomované odborníky,“ konstatoval hejtman. Na otázky novinářů, zda se pokusili přesvědčit úspěšné vedení nemocnice, aby setrvalo v době krize ve zdravotnictví, odpověděl, že rozhodnutí vedení respektují.

Lehko nebylo ani krajskému radnímu pro zdravotnictví Pavlu Novákovi (ČSSD), který byl dlouholetým lékařem a primářem na interním oddělení. „Zažil jsem tady několik ředitelů a různé situace, toto vedení ale bylo jednoznačně nejlepší,“ uzavřel Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám