Hlavní obsah

Lékařské odbory přijaly dohodu s vládou

Právo, Novinky, jas, jov
Aktualizováno

Předsedové regionálních organizací Lékařského odborového klubu (LOK) ve středu po několikahodinovém jednání přijali návrh memoranda, které má zabránit hromadnému odchodu. Příští týden by měla ke stejnému kroku přistoupit i vláda, která přijetí návrhu podmínila ukončením protestů.

Foto: Václav Pergl, Právo

Šéf Lékařského odborového Martin Engel

Článek

"Nabídku ČR z pondělí LOK přijímá," oznámil na tiskové konference předseda LOK Martin Engel. Podle jeho slov jsou lékaři připraveni podepsat memorandum ihned, do tří dnů následně odbory vyzvou lékaře ke stažení výpovědí. Engel nechtěl specifikovat, jakým poměrem hlasování dopadlo.

Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka je důležité, že vyhrál zdravý rozum. "Jsem rád, že lékaři takto rozhodli," dodal vzápětí.

Vláda rozhodne příští týden

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odborářům přislíbil, že jejich mzdy zvedne podle jejich požadavku prostřednictvím tarifních tabulek. [celá zpráva]

"Tento krok znamená pro české lékaře významné navýšení jejich platů a pro ministerstvo zdravotnictví i další subjekty ve zdravotnickém systému velký závazek pro letošní, příští i následující roky," uvedlo v reakci ministerstvo zdravotnictví.

„Je třeba, aby si všichni uvědomili, že nyní nastává doba úspor a šetření, kdy bude nutno zásadně zracionalizovat investice do nákupu nových přístrojů a vybavení nemocnic. Bude třeba také odstranit některé zvykové záležitosti, které již nepatří do moderního zdravotnictví. Finance totiž nelze získat jinak než vyšší efektivitou jednotlivých poskytovatelů péče. Žádné jiné peníze do zdravotnictví nepřijdou,“ konstatoval Heger.

Lékaři by si měli na základě dohody od března polepšit o pět až osm tisíc korun. Na požadovaný 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy by se měli dostat do dvou let.

Vláda podmínila přijetí dohody odvoláním protestní akce Děkujeme, odcházíme. Lékaři mají rovněž stáhnout své výpovědi. Ve středu kabinet o memorandu ale nejednal, což některým lékařům vadilo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel (vlevo) a prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek

Do protestní akce Děkujeme, odcházíme se zapojilo přes nemocničních 3800 lékařů, kteří chtěli na počátku března skončit v zaměstnání. Další lékaři odmítali sloužit nadlimitní přesčasy.

Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek rozhodnutí lékařských odborů uvítal, zvítězil podle něj rozum. „Rozhodnutí LOK podpořit vyjednané memorandum s vládou jménem Asociace krajů velmi vítám, zvítězil rozum a odpovědnost před emocemi. Věřím, že i vláda potvrdí memorandum co nejdříve, lékaři stáhnou výpovědi a situace se začne vracet do normálu," sdělil ve středu Hašek Právu.

Prohlášení Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů
Lékaři přijímají nabídku České republiky, slibům vlády však zcela nevěří. Vedení LOK v Praze dostalo od sedmi desítek delegátů mandát k přijetí nabídky České republiky, která je zakotvena v návrhu memoranda předloženého na závěr jednání obou stran v pondělí 14. února. A to i přes fakt, že memorandum není právně závazným a vymahatelným dokumentem, i přes zjevnou neochotu premiéra Nečase připojit pod memorandum svůj podpis. Dnešní manévr vlády, která podmiňuje projednání a schválení memoranda tím, že lékaři napřed stáhnou výpovědi, považuje LOK za nesmyslné taktizování kabinetu. V textu memoranda je jasně uvedeno, že vedení LOK ukončí akci "Děkujeme, odcházíme" a vyzve lékaře ke stažení výpovědí do tří dnů po podepsání dokumentu. Není důvod, aby LOK tento závazek nedodržel. Z dnešního jednání LOK zároveň zazněl jasný vzkaz vládě: pokud premiér nechce připojit svůj podpis, a tím poskytnout alespoň symbolickou morální záruku za splnění slibů, nebudí vláda u lékařů důvěru. Proto budou lékaři plnění slibů důsledně kontrolovat a při prvním náznaku nějakého úhybného manévru se ozvou. V krajním případě jsou připraveni hromadnou výpověď zopakovat."Přísliby obsažené v memorandu nejsou závazné, to je pro nás nejhorší. Podle chování některých politiků to vypadá, jako že někdo předem počítá s tím, že sliby nemusí dodržet," řekl předseda LOK Martin Engel.Přes tyto výhrady se lékaři rozhodli svůj téměř dvanáct měsíců trvající boj ukončit."Vede nás k tomu zejména vědomí, že pacienti a celá veřejnost už delší dobu zažívají kvůli průtahům v jednání pocity nejistoty a frustrace. Přestože jsme ty průtahy nezavinili my, považujeme za zbytečné, aby to naši spoluobčané zažívali dál. Proto dále na garancích striktně netrváme a splnění slibů si ohlídáme sami.Dneska už všichni vědí, že to budeme umět. Kdykoli to bude třeba, akci zopakujeme a budeme stejně odhodlaní a jednotní jako jsme byli posledního půl roku," uzavírá Engel.
Zdroj: LOK-SČL

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám