Hlavní obsah

Vláda čeká na ukončení protestu lékařů, pak rozhodne o platech

– Praha • Aktualizováno

Kabinet Petra Nečase dostal ve středu na stůl návrh nových tarifních tabulek pro lékaře. Nejednal o něm, protože nejprve chce, aby lékaři ukončili svůj protest a stáhli podané výpovědi. Teprve potom vláda rozhodne, zda platy zvýší v průměru o pět až osm tisíc korun měsíčně. Na dvoumiliardové sumě na platy se v pondělí s lékaři dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ministři se ke zdravotnictví vrátí příští týden.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS) na zasedání vlády

Článek

Heger odborářům přislíbil, že jejich mzdy zvedne podle jejich požadavku prostřednictvím tarifních tabulek. Ale až poté, co odvolají svůj protest a vyzvou rebelující lékaře, aby stáhli své výpovědi.

Nečas po jednání vlády uvedl, že kabinet je připraven Hegerův postup schválit, pokud lékaři opravdu stáhnou výpovědi a zachovají se stanoviska koaliční smlouvy obsahující mimo jiné úplné zrušení tarifních tabulek v budoucnu. „Vláda bude reagovat svým usnesením, je to právní akt podepisovaný premiérem,“ zdůraznil premiér.

Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů mají ve středu celorepublikový sněm lokálních odborových předáků, z něhož má vzejít konečné stanovisko k návrhu memoranda. Zda lékaři na nabídku přistoupí, však není vůbec jisté. V úterý zaznívaly z regionů vážné pochybnosti. [celá zpráva]

Předseda odborářů Martin Engel se nad postupem vlády pozastavil. Podle něj by nejprve měla memorandum podepsat vláda, teprve poté na dohodu přistoupí lékaři.

"Je to pro mne překvapení. Pokud dnešní porada předsedů místních organizací Lékařského odborového klubu bude souhlasit s textem memoranda, tak osobně si myslím, že bych ho měl podepsat až tehdy, až vláda memorandum schválí. A tak to i udělám. Pak budu mít tři dny na to, abych – a vycházím opět z textu memoranda – akci Děkujeme, odcházíme, odvolal," řekl Právu Engel.

Rath apeluje na přijaté dohody

Přistoupit na Hegerovy podmínky radí lékařům ale i stínový ministr zdravotnictví ČSSD a někdejší šéf České lékařské komory David Rath. Podle něj je to velmi dobrý kompromis a on sám je prý jako hejtman Středočeského kraje připraven navrženou dohodu naplňovat.

"David Rath apeluje na své kolegy lékaře, aby v zájmu svých pacientů dnes Lékařský odborový klub podmínky dohody schválil a přistoupil na tento velice seriózní kompromis," uvedla v tiskovém prohlášení Rathova mluvčí Berill Mascheková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám