Hlavní obsah

Ústavní soud se začal zabývat volbami v Praze, magistrát znervózněl

Právo, luk, pko, trj

Ústavní soud (ÚS) se v úterý začal zabývat stížností na loňské volby do pražského magistrátu. Rozhodnutí se čeká za několik týdnů. Dvě právní expertízy přitom dávají za pravdu stěžovatelům a ve hře je tak varianta, že se volby budou opakovat.

Foto: Právo

Předseda Ústavmího soudu Pavel Rychetský se soudkyní Eliškou Wagnerovou

Článek

To by znamenalo těžkou ránu hlavně pro ODS a soc. dem., které uzavřely koalici, byť nejvíc hlasů v metropoli získala TOP 09. Mnozí politici přitom v neoficiálních rozhovorech přiznávají nervozitu.

V úterý se věcí zabývalo plénum ÚS. Soudci se usnesli, že v projednávání budou pokračovat v plné 15členné sestavě, protože nikdo z nich není podjatý. Otázku podjatosti projednávali v případě předsedy ÚS Pavla Rychetského a soudkyně Vlasty Formánkové.

U Rychetského jde o to, že advokát stěžujících si politických stran Pavel Uhl působí v advokátní kanceláři, kterou Rychetský před lety zakládal, navíc je synem jeho dlouholetých přátel. Syn Formánkové zase před několika týdny nastoupil do advokátní kanceláře Romana Felixe, který v kauze také figuruje.

Na volby do pražského zastupitelstva si u soudu stěžují Strana zelených, SNK ED a Věci veřejné, ani jedna ze stran se nedostala do pražského zastupitelstva. Druhou stížnost podalo sdružení Občané za svá práva v Praze. Stěžovatelům mimo jiné vadí rozdělení metropole do sedmi obvodů, které mělo podle nich zvýhodnit velké strany a naopak poškodit malé. Krom toho dle další žaloby mají magistrátní volby probíhat podle zákona o krajích, nikoli o obcích.

Svoboda: Věříme, že vše proběhlo řádně

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zdůraznil, že nejistota plynoucí z možnosti, že ÚS stížnosti vyhoví, nemá vliv na chod úřadu. „Veškerá rozhodnutí a činnost děláme v dobré víře, že volby proběhly řádně,“ uvedl Svoboda, který doufá, že ÚS zamítne obě stížnosti.

Je otázkou, kdo by v případě zrušení voleb město řídil a zda by zůstala v platnosti rozhodnutí současné koalice. Právě spolupráce ODS a ČSSD byla terčem protestů části veřejnosti. Radní Aleksandra Udženija (ODS) nemá poznatky, že by se magistrátní úředníci při převodech pozemků či jiné agendě vymlouvali na ÚS. Kdyby takové případy veřejnost zaznamenala, má se na radní obrátit. „Vyvodili bychom z toho důsledky,“ uvedla Udženija.

Expertní posudky, které si ÚS nechal zpracovat, vypracovali politologové Tomáš Lebeda a Jan Outlý. Oba uvedli, že způsob rozdělení Prahy ovlivnil výsledek rozdělení mandátů a tím znevýhodnil malé strany zejména ve prospěch občanských demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám