Hlavní obsah

ODS protestuje proti dohodě s lékaři, Bárta se za ni naopak přimluví

Právo, luk, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) Právu v úterý řekl, že se u ministrů za VV přimluví, aby ve vládě hlasovali pro Hegerovu dohodu s lékaři. Upozornil však, že text dohody považuje v některých ohledech za příliš obecný. Občanští demokraté proti přijetí memoranda na vládě protestují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

„VV chtěly, aby se do dohody promítla spoluzodpovědnost České lékařské komory za změny. Nyní v dokumentu jen stojí, že ČLK je přirozeným partnerem reforem. Pro vládu tak vzniká mnohem větší závazek, než pro lékaře,“ řekl Právu s tím, že zdravotníci tak vlastně dostali bianco šek.

Podle Bárty ho však Kubek ujistil, že ČLK je připravena se na reformách aktivně podílet a že rozumí tomu, že zdrojem peněz pro vyšší mzdy jsou úspory, nikoli navyšování prostředků do zdravotnictví.

V ODS se ozývají hlasy proti dohodě

„V ODS roste chuť nepodpořit Hegerovu dohodu s lékaři, zejména jde o lidi kolem poslance Marka Šnajdra a VZP. Myslí si totiž, že jim to rozváže ruce a budou mít větší manévrovací prostor,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj s tím, že ODS vždy považovala ČLK za nepřítele, jehož je třeba zničit.

Proti výsledku pondělního jednání se v úterý postavil otevřeně klub senátorů ODS. „Pan ministr Heger překročil koaliční dohodu,“ řekl Právu místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Senátorům ODS vadí, že se ministr zavázal na další roky „a to jsou řádově miliardy a ty samozřejmě nemají krytí“.

Na dotaz, zda tento postoj bude zastávat ODS v koalici jako celek, Sobotka uvedl: „Nevím, ale byl to výrazně většinový názor klubu.“

Nespokojené hlasy se ovšem začínají ozývat i z tábora lékařů, z nichž někteří nepovažují dohodu za dostatečnou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám