Hlavní obsah

Některým lékařům vadí návrh dohody s vládou, politici ji vítají

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jov, ada, nig, trj

Výsledek pondělního jednání mezi nespokojenými lékaři a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) nyní závisí na schválení oběma stranami. Zatímco Heger absolvoval jednání zakončené dohodou na memorandu s pověřením premiéra, lékařům musí dohodu posvětit jejich regionální organizace. Jejich postoj není jistý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se snaží přísliby přimět lékaře, aby stáhli výpovědi.

Článek

Prezident české lékařské komory (ČLK) Milan Kubek avizoval, že se pokusí přesvědčit kolegy, aby s navrženými podmínkami souhlasili, předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel pouze uvedl, že nabídku členům předloží. [celá zpráva]

"O pondělních návrzích si premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem Hegerem telefonoval. Důkladně se o nich pobaví na zítřejším jednání vlády. Následně k nim zaujme stanovisko," řekl Novinkám mluvčí kabinetu Jan Osúch.

Dá se očekávat, že vláda dohodu se zdravotníky podpoří, nejistá je situace na straně lékařů. Řadě z nich se totiž návrh memoranda nelíbí.

Lékaři  se rozhodnou ve středu

"Za sebe mohu říci, že tu dohodu nepokládám za přijatelnou. Vadí mi, že chybějí záruky, jakým způsobem budou jednotlivé body naplněny," uvedl dle ČTK středočeský koordinátor LOK-SČL Jiří Sedlák.

Pozastavil se mimo jiné i nad požadavkem Hegera, který prosazuje, aby lékaři nejdříve stáhli své výpovědi, a teprve poté vláda přistoupí k dohodnutým opatřením, jako je úprava úhradové vyhlášky a zvýšení tarifů.

"Ta situace je přece úplně obráceně. My jsme podali výpovědi z toho důvodu, aby byly provedeny alespoň nějaké změny, ze kterých jsme výrazně slevili. Dokud ty změny nebudou alespoň částečně provedeny, tak si myslím, že lékaři výpovědi nestáhnou," uvedl Sedlák. Podporu memorandu naopak vyslovují lékaři z olomoucké fakultní nemocnice.

Nespokojenost vyjadřují někteří diskutéři na facebookové stránce akce Děkujeme, odcházíme, kteří vyzývají k nepřijetí memoranda. Rozhodnutí padne ve středu po jednání regionálních zástupců.

Koaliční strany smír opatrně vítají

Jak řekl Právu ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, má ministr zdravotnictví a jeho postup jeho plnou podporu.

„Podle mého názoru tuto dohodu může vláda schválit až poté, co Lékařský odborový klub odvolá svoji veřejnost ohrožující akci a dojde ke stahování výpovědí,“ prohlásil Kalousek.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) nechtěl dohodu ministra zdravotnictví Hegera s Lékařským odborovým klubem příliš komentovat. „Budu zdrženlivý, nechci dávat žádné vyhrocené stanovisko, dokud nebudu znát od ministra Hegera další podrobnosti,“ řekl Právu. „Počkám na diskusi ve vládě a podle toho se rozhodnu, zda dohodu podpořím či nikoliv,“ dodal Pospíšil.

Šťastný se bojí, že dvě miliardy nebudou stačit

Šéf zdravotního výboru Sněmovny Boris Šťastný (ODS) zopakoval, že nikdo od něho nemůže čekat, že bude křičet: „Hurá, hurá, vláda ustoupila tlaku lékařských odborů.“

Situace podle něho ohrožuje pacienty, vytváří napětí mezi pacienty a zdravotníky, mezi lékařskými obory. Podle Šťastného ve zdravotnictví nezůstane už nic stejného. „Jsem přesvědčen, že deklarované dvě miliardy nebudou stačit,“ řekl novinářům Šťastný s tím, že základního platu se odvozují další složky, které výslednou částku zvýší. Tarifní platy je třeba rušit a ne je jedné úzké skupině lidí zvyšovat, když vláda ustoupí vydírání. „Je to o fungování samotné společnosti,“ dodal Šťastný.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) dohodu podpořil, ale chce, aby ČLK převzala spoluzodpovědnost za reformu včetně plánovaných úspor.

Opozice vyzývá obě strany k přijetí dohody

Pondělního jednání ministra s lékařskými odbory se zúčastnil také šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Nespokojené lékaře poté vyzval, aby dohodu podpořili.

„Návrh dohody je kompromisem, který se rodil těžce. Vyzývám lékaře, aby ve středu dohodu podpořili, a ukončili tak období nejistoty, ve kterém je teď celá ČR, pacienti, vláda i hejtmani, prostě my všichni. Jednoznačně preferuji tuto dohodu v zájmu pacientů před krizovými scénáři, které hrozí od 1. března při hromadných odchodech lékařů,“ uvedl Hašek s tím, že nabídl garance lékařům za realizaci navržené dohody v krajských nemocnicích.

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath označil dohodu za vyvážený kompromis. „Dohoda mi připadá jako vyvážený kompromis a doufám, že přinese uklidnění personální krize ve zdravotnictví,“ sdělil Rath Právu.

Úmluvu mezi ministerstvem a lékaři uvítali i komunisté. „KSČM vítá, že se konečně zřejmě daří dospět k dohodě mezi vládou a lékařskými odbory. Obě strany nakonec dokázaly ustoupit a slevit částečně ze svých představ. Bez takového přístupu obou stran by žádná dohoda nebyla možná,“ uvedl v tiskovém prohlášení šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

„Rádi bychom věřili, že memorandum bude nakonec definitivně potvrzeno i zástupci LOK. Ukončilo by se tím pro mnoho pacientů stresující období nejistoty a hlavně by byla zažehnána hrozba, že by na vzniklou situaci mohli doplatit lidé i svým zdravím či dokonce životem,“ dodal Kováčik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám