Hlavní obsah

Policisté zatím výpovědi podávat nebudou, chtějí jen odchod Johna

– Praha • Aktualizováno

Zástupci policejních odborů v úterý dopoledne oznámili, že sepsali petici, v níž vyzývají premiéra Petra Nečase (ODS), aby odvolal ministra Radka Johna (VV). Policisté ale zatím nemají v plánu podávat výpovědi, jako to dělali lékaři. Zváží to až v případě, že s výzvou neuspějí. V úterý to řekl předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek.

Foto: Petr Horník, Právo

První místopředseda OS hasičů Zdeněk Juřík, předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek a zastupující předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič (zleva) představili petici za odvolání ministra vnitra

Článek

"Nechceme odcházet jako lékaři. Stačí, když odejde jeden člověk, a to ministr vnitra Radek John," řekl Štěpánek.

Současně uvedl, že odbory nemají stanoven další postup pro případ, že Nečas jejich výzvu nevyslyší a Johna neodvolá. Připustil, že by pak policisté o podání výpovědí uvažovali.

Odborům vadí nižší platy, které mají hasiči a policisté na výplatních páskách od začátku roku. Nejsou spokojeni ani s rozdělením a využitím peněz na odměny za dobré výkony, které má k dispozici policejní prezident Petr Lessy.

John už v pondělí kritiku odmítl. Uvedl, že ani hasiči, ani policisté zatím kvůli platům neodcházejí a v jednáních vyslyšel a prosadil všechny jejich požadavky. [celá zpráva]

Nehledají řešení, jen vyhrocují situaci, tvrdí John

John v úterý v reakci konstatoval, že je s odboráři připraven jednat a "hledat racionální východiska ze situace, do které se díky propadu státního rozpočtu resort dostal."

Zároveň si posteskl, že policejní odboráři na rozdíl od zástupců hasičů nehledají řešení. "Zatím nenabízejí řešení žádná a situaci naopak vyhrocují," popsal ministr přístup policistů.

Policisté hodlají sbírat podpisy pod petici do 15. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám