Hlavní obsah

Klausovi zbývají dva roky ve funkci

Právo, rsk, luk, dan, jov

Dnes jsou to přesně tři roky, co byl Václav Klaus zvolen podruhé, a podle ústavy i naposledy, prezidentem. Po osmiletém pobytu na Hradě má před sebou poslední dva roky a jde zřejmě i o poslední hlavu českého státu, kterou volil parlament.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Po zkušenostech s naháněním hlasů, které veřejnost znechutily v únoru 2008, se vládní koalice dohodla, že v roce 2013 prosadí přímou volbu prezidenta. Podle ústavních právníků by už Klaus, i kdyby se změnil způsob volby prezidenta, neměl nárok znovu kandidovat.

Ostatně sám v dřívějším rozhovoru v Právu to vyloučil: „…pokus jakýmkoli způsobem se zmocnit třetího volebního období podle modelu prezidentů středoasijských zemí považuji za vyloučený.“

Spekuluje se, že se po roztržce s Mirkem Topolánkem, který mu dvakrát zařizoval zvolení na Hrad, vrátí do ODS. Třeba i do čela? Bude mít „prostor pro nějaký další vstup do politiky s jiným praporem v ruce“, jak se sám vyjádřil před dvěma roky?

Prezident však své plány zatím tají. Politici napříč spektrem ale mají jasno: z veřejného života ale nezmizí, ačkoli by si to někteří přáli.

Na chalupu neodjede

„Nedovedu si představit, že bych 7. března 2013 (konec pětiletého funkčního období) odjel kamsi na chalupu do jižních Čech nebo na co nejvzdálenější univerzitu. Mám pocit, že bych tu chtěl zůstat, a teď k tomu nedovedu říci nic víc,“ dodal k tomu Klaus v prosinci 2009.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je Klaus vysoce kvalitní prezident a je dobře, že byl dvakrát zvolen. „Neočekávám žádný posun ve zbývajících dvou letech. Jsem přesvědčený, že je spjatý s politikou. Zda bude pokračovat přímo v politice nebo se jí bude věnovat mimo politický svět, je otázkou jeho rozhodnutí.“

Podle 1. místopředsedy Miroslava Kalouska (TOP 09) Klaus v rozhodujících chvílích nikdy neselhal. „Nesouhlasím sice se všemi jeho názory, nicméně v důstojné reprezentaci a v naplnění rozhodujících ústavních pravomocí ku prospěchu ČR mimořádně obstál,“ řekl.

Pan prezident je, jak říkají Angličané, political animal (protřelý politik) a nevěřím, že by po volbě nového prezidenta odešel do spokojeného důchodu a věnoval se pouze lyžování
Karel Schwarzenberg

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) označil Klause za významného pracovitého člena politické reprezentace ČR a za nadstranického prezidenta. „Dnes například velmi pozitivně hodnotím jeho konzervativní přístup k zavádění eura, i když jsem jako podnikatel s ním nesouhlasil,“ uvedl s tím, že změnu v jeho chování neočekává a ani nepovažuje za reálné, že by z politiky zmizel.

Místopředsedkyně Sněmovny a VV Kateřina Klasnová zásadní změnu v Klausově chování v nadcházejících dvou letech nepředpokládá. „Očekávám, že bude takový, jaký byl. Stále to bude Václav Klaus. Myslím si, že mu to nedá, aby po skončení funkčního období odešel z politiky, protože svůj život s politikou spojil. Kdo ví, jestli se třeba nebude chtít vrátit do ODS,“ uvedla.

„Lyže mu nestačí“

Ani senátor Jaroslav Kubera (ODS) nečeká od Klause překvapení. Podle něj je prezident ve svých názorech konzistentní. „Určitě ale je a bude politický prezident a nikdy se tím netajil. V politice určitě neskončí, nemyslím si ale, že by šel přednášet na vysokou školu,“ dodal. Podle Kubery je příliš brzy hádat, co bude Klaus dělat, nevyloučil ale, že by se mohl vrátit i do ODS.

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg očekává, že Klaus z politiky jen tak neodejde. „Pan prezident je, jak říkají Angličané, political animal (protřelý politik) a nevěřím, že by po volbě nového prezidenta odešel do spokojeného důchodu a věnoval se pouze lyžování,“ řekl Právu Schwarzenberg. Dodal, že Klaus má na rozdíl od Václava Havla „bytostnější vztah k moci“.

V zbývajících dvou letech neočekává žádné otřesy v Klausově politice. „On je velmi konzistentní v názorech a přiznejme si, že je jeden z mála českých politiků, který umí přemýšlet strategicky a dopředu,“ podotkl šéf diplomacie.

Poslední dva roky budou ještě horší, než to dosud bylo.
David Rath

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek na Klausovi nevidí nic pozitivního. Podle něj v evropské politice působí destruktivně a stejně je tomu i v domácí politice. „Jeho tvrdé vystoupení proti odcházejícím lékařům je pravým opakem toho, co by měl prezident jako někdo, kdo by se soupeře měl snažit smiřovat, dělat,“ prohlásil. Zaorálek doufá, že v roce 2013 Klaus skončí i v politice.

Podle poslance Davida Ratha (ČSSD), který Klause kdysi označil za „vrtošivého staříka“, je prezident hodně aktivistický a překračuje své pravomoci, kdykoli se naskytne příležitost: „Naposledy to bylo vidět, když tahal Nečase z nesnází a udělal ze sebe superpremiéra a z Nečase svého asistenta.“

Klausovo působení označil za spíše negativní doma i v zahraničí, Ratha však těší, že alespoň díky kurióznímu prezidentovi ČR ve světě kdekdo zná. „Poslední dva roky budou ještě horší, než to dosud bylo,“ dodal s tím, že příkladem může být situace kolem krize ve zdravotnictví.

Také Rath by chtěl, aby Klaus odešel, i když uznal, že se mu jeho přání asi nesplní. „Už teď vymýšlí, kudy by se vrátil do politiky,“ podotkl.

Klausovo setrvání v politice by si naopak přál poslanec soc. dem. Vítězslav Jandák. „Byla by škoda, abychom se zbavovali Václava Klause jako jednoho z velikánů, jako byl Miloš Zeman či Jiří Paroubek,“ uvedl.

Podle Jandáka je třeba Klausovo působení rozdělit. „Co se týče zahraniční politiky, tak absolutně schvaluji jeho kroky a podepsal bych všechno,“ řekl k euroskepktikovi.

Podle Jandáka když Klaus vidí, jak jeho dítě, ODS, umírá, tak přestává být objektivní prezident. „Ale co se dá dělat, rodiče někdy objektivní nejsou,“ dodal.

Myslím si, že to byl výrazný prezident. Oceňuji už odvahu nebýt konformní za každou cenu.
Miloš Zeman

Šéf KSČM Vojtěch Filip od Klause za dobu jeho působení očekával, že bude méně aktivistický a bude více společnost integrovat. „Musím ocenit jeho postoj v době předsednictví EU, kdy ČR pomohl v krizových okamžicích,“ uvedl s tím, že v poslední době ho však některé prezidentovy názory překvapily. Filip nepředpokládá, že by Klaus skončil v politice.

„Klaus je prezidentem pravice, zvoleným pravicí a bytostně pravicového přesvědčení a jako takový se dosud choval,“ hodnotí Pavel Kováčik, šéf komunistických poslanců, z nichž někteří podle všeho Klausovi pomohli v roce 2003 na Hrad.

Vyzdvihl Klausovu obhajobu národních zájmů a opatrnou pozici vůči EU. „Vzhledem k tomu, že jde o člověka velice aktivního, tak si nemyslím, že skončí s politikou,“ dodal.

Expremiér a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman ocenil, že se Klaus nebál jít proti proudu.

„Myslím si, že to byl výrazný prezident. Někdy podle mého názoru pravdu měl a jindy ne. Ale oceňuji už odvahu nebýt konformní za každou cenu,“ řekl.

Zeman zásadní změnu od Klause nečeká. „Myslím si, že v našem věku už se člověk příliš nemění, a proto spíše očekávám pokračování v jeho dosavadní politice. Ocením, jestliže v případě vzniku nějakých jednostranných nátlakových skupin se postaví proti jejich činnosti,“ uvedl Zeman.

Anketa

Jste spokojeni s Václavem Klausem jako prezidentem republiky?
ano
50,1 %
ne
49,9 %
Celkem hlasovalo 7277 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám