Hlavní obsah

Starostové problémových obcí požadují vyšší kompetence

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Bydžov

Starostové měst a obcí, v nichž jsou potíže s nepřizpůsobivými občany, chtějí od státu převzít větší kompetence, jimiž by vedení radnic mohla účinněji bojovat proti kriminalitě a přestupkům. Vyplývá to z prohlášení, které v Novém Bydžově na Královéhradecku podepsali starostové při svém pondělním setkání.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Starostka Liana Janáčková

Článek

Za jeden z důležitých nástrojů považují možnost, aby obce mohly odejmout dávky ze sociálního systému, pokud je jejich příjemci prokazatelně zneužívají. Mezi dalšími požadavky je také zavedení zákazu pobytu, zavedení registru přestupků nebo možnost zveřejnění údajů o neplatiči na úřední desce.

Starostka ostravského městského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková Právu řekla, že minorita se například odmítá vzdělávat. „Zná jen svá práva, ale povinnosti nerespektuje. Ale my jsme se tu nebavili jen o romské komunitě, ale o všech, kdo sociální dávky zneužívají,“ prohlásila.

„Návrhy legislativních změn jsou připravené, nyní je mají v rukou právníci. Do Sněmovny by se měly dostat v dubnu a věřím, že do konce prázdnin by mohly být přijaty,“ řekla poslankyně Ivana Řápková (ODS).

Setkání, jehož se zúčastnili kromě starostů také tři poslanci za ODS, zorganizoval bydžovský starosta Pavel Louda (ODS) v návaznosti na situaci ve městě. Ta se vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy. Téměř polovina občanů pak podepsala petici, vyzývající radnici k zajištění bezpečnosti a Louda na městském webu zveřejnil ostré prohlášení, namířené zejména proti Romům. Jeho textem se od začátku února zabývá policie, která zkoumá, zda jeho výroky nebyly rasistické.

Reklama

Výběr článků

Načítám