Hlavní obsah

Klaus nezná problémy Čechů, myslí si polovina lidí

Prezident Václav Klaus důstojně reprezentuje svůj úřad, nezná však problémy obyvatel ČR. Myslí si to alespoň 54 procent respondentů průzkumu CVVM. V šesti kategoriích, které zahrnovaly například plnění funkcí daných Ústavou či reprezentaci země v zahraničí, šlo o jedinou, kde byla hlava státu hodnocena výrazně negativně.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Respondenti hodnotili velmi kladně působení Václava Klause v oblastech jako péče o vážnost a důstojnost úřadu (80 %), plnění funkcí daných Ústavou (75 %) a reprezentace země v zahraničí (74 %). V posledním bodě se hodnocení hlavy státu oproti loňskému roku zlepšilo o 11 procentních bodů.

Více než polovina dotázaných (66 %) uvedla, že Klaus má u občanů autoritu. Podle 39 % respondentů však negativně ovlivňuje vnitropolitický život a podle 54 % není s občany v kontaktu a nerozumí jejich problémům.

Hodnocení prezidenta Václava Klause
(velmi dobře + spíše dobře/spíše špatně + velmi špatně)
Dbá o vážnost a důstojnost úřadu?80/16
Plní funkce dané Ústavou?75/16
Reprezentuje ČR v zahraničí?74/22
Působí jako autorita u občanů?66/28
Ovlivňuje vnitropolitický život?49/39
Je v kontaktu s občany a zná jejich problémy?35/54
Zdroj CVVM

Hodnocení Václava Klause je příznivější u stoupenců ODS, TOP 09 a VV. Negativnější hodnocení si vysloužil u řad příznivců KSČM a ČSSD. Lepší hodnocení Klaus dostal také od respondentů, kteří označují svou životní úroveň za dobrou.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 1035 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám