Hlavní obsah

V lékárnách se tvoří fronty

ČESKÁ REPUBLIKA

Viróza, angína, chřipka. Choroby, které o víkendu výrazně zvedly počty lidí v čekárnách pohotovostí a prodloužily fronty před otevřenými lékárnami. Zatím se naštěstí klasické chřipky u pacientů podle lékařů vyskytují spíš ojediněle, převládají respirační potíže.

Článek

Chřipka podle dosavadních známých statistik zasáhla především severní Čechy, zejména Ústecký a Liberecký kraj. Na výrazním vzestupu je v západních a ve východních Čechách.

Doktoři na severu Čech již téměř nestačí ošetřovat všechny pacienty, kteří přicházejí do čekáren s typickými příznaky chřipky. Další vlna epidemie se očekává v příštím týdnu, kdy lidé obnoví kontakty v práci, nemoc pak bude mít lepší podmínky pro šíření, řekl krajský epidemiolog Josef Trmal.

Jen v sobotu ošetřili lékaři v Ústí 164 pacientů. "Je to o sto procent více, než je obvyklé," řekl včera ČTK lékař Dušan Málenčík.

Podobná situace panuje také v dalších částech regionu. "Přes víkend jsme vyjeli k 36 případům, což je více než dvojnásobek běžného průměru," řekl Právu dispečer teplické zdravotnické záchranné služby.

Zavřena pro návštěvy nadále zůstává nemocnice v Děčíně. Kvůli vysokému nárůstu respiračních onemocnění vedení vstup návštěvám zakázalo již 20. prosince.

Přibývají případy klasické angíny

Také pohotovostí v Liberci a České Lípě ošetřují denně kolem stovky nemocných. "Převažují angíny, chřipky se zatím objevují méně," informoval včera lékař liberecké pohotovosti.

Podle Krajské hygienické stanice v Liberci se před Vánoci pohyboval počet nemocných s respiračními chorobami v Libereckém kraji v průměru kolem 2000 na 100 000 obyvatel. Nevíce nemocných přitom bylo právě na Liberecku a Českolipsku, kde se počet nemocných blížil ke 2500.

Výrazný nárůst nemocných zaznamenali také lékaři na Jablonecku. "Od 22. prosince počet nemocných roste, hlavně s klasickými angínami," konstatoval lékař jablonecké pohotovosti.

Dvojnásobek také na Karlovarsku

Zhruba dvojnásobný nárůst počtu ošetřených pacientů proti běžnému provozu hlásily Karlovy Vary a Cheb. To, že nemocných přibývalo v dlouhém pracovním volnu, mělo za následek také ztenčení zásob lékáren.

"V průměru nás denně vyhledá okolo stovky pacientů. Zhruba 95 procent z nich přichází s virózou," uvedla karlovarská lékařka pro dospělé Olga Mrázková. "Pokud vím, dětská pohotovost je na tom podobně," dodala s tím, že ve všední dny se na pohotovost v Karlových Varech vydává obvykle do deseti lidí denně. O víkendech pak toto číslo roste.

Napilno měli také lékaři a zdravotní sestry v Chebu. "Nejvíce, 107 pacientů, jsme ošetřili na druhý svátek vánoční. Poté jich ubývalo, stále je to ale téměř dvojnásobek běžného počtu," uvedla zdravotní sestra s tím, že se nejčastěji jednalo o virózy. "U dětí pak s komplikacemi, jako je laryngitida, zánět průdušek a podobně," doplnila.

Přílivem pacientů s recepty ubývalo léků. "Lékárna Flóra, která sloužila víkendovou pohotovost, nám hlásila, že už jí došla antibiotika i běžné léky proti chřipce," dodala chebská zdravotní sestra. Nemocní ale možnost navštívit některou další lékárnu.

Ubylo pohotovostí, je více pacientů

Ve východních Čechách je zřejmě nejhorší situace na Trutnovsku. "Včerejších (sobotních) 86 pacientů bylo asi třikrát až čtyřikrát více než o běžné sobotě," řekla v neděli ČTK lékařka trutnovské pohotovosti Mária Pavelková.

Kolem 80 procent nemocných podle ní přišlo s chřipkou. "Nemocní k nám chodili i během noci. Dnes je zatím o něco klidněji," řekla Pavelková.

Podle královéhradecké lékařky Jevgenii Truhlářové je porovnávání pacientů v pohotovostních ordinacích ve srovnání s loňskem ošidné, protože letos řada pohotovostí v menších městech ukončila činnost, a tak do Hradec Králové přijíždějí lidé i z širšího okolí. Řada nemocných si také myslí, že jejich obvodní lékař nebude v pondělí ordinovat, a jde rovnou na pohotovost.

"Hodně je angín, asi třetinu tvoří chřipky," charakterizovala situaci v Pardubicích zdejší lékařka Miluše Růžičková.

Na Moravě klidněji

V moravsklých krajích je situace o něco klidnější než na severozápadě Čech, i když i tam počítají lékaři s nárůstem onemocnění.

"Návštěvnost je o něco vyšší, než je normální víkendový stav, ale není to zatím nic mimořádného," uvedla včera pracovnice pohotovosti šumperské nemocnice.

Zhruba padesát lidí dnes přišlo na lékařskou pohotovost v Přerově. "Je to zhruba desetiprocentní nárůst. O klasickou chřipku šlo jen ve zhruba pěti případech, pacienty většinou trápily různé respirační infekce či bolesti v krku," popsal situaci lékař přerovské pohotovosti.

Nemocní přicházejí především s různými virózami, rýmou, kašlem a teplotami. "Denně k nám přijde 70 nemocných dospělých lidí. Není to typická chřipka, ale katar horních cest dýchacích," uvedla sestra z pohotovosti v Ostravě-Porubě.

Zvýšený výskyt onemocnění postihl i další města. "Každý den nyní chodí i 50 lidí, normálně to bývá kolem 20," řekla ČTK zdejší zdravotní sestra. Onemocnění podle ní postihuje většinou lidi středního věku.

Pohotovost ve Frýdku-Místku zaznamenala proti počátku prosince až pětinásobný nárůst počtu pacientů s respiračními onemocněními. "Lidi trápí záněty horních cest dýchacích. Angín a chřipek je málo," poznamenala lékařka pohotovostní služby.

Chřipka v Praze neřádí

Chřipková epidemie zatím hlavní město nezasáhla, do ordinací pražských lékařů přicházejí lidé s běžnými virózami a nachlazením. Doktoři nyní čekají, s čím se lidé vrátí z dovolených. "Čekáme, co si přivezou z hor," řekla včera ČTK sestra Věra Ješínová z pohotovosti pro dospělé v Sokolské ulici v Praze 2.

Pražský hlavní hygienik Vladimír Polanecký zatím nemá od lékařů k dispozici žádná čísla. Očekává ale, že rozmach chřipky v hlavním městě nastane, až se lidé vrátí do práce a děti do škol. "Přijde to tak po 5. lednu," řekl dnes Polanecký.

Také děti navštěvují lékaře většinou s virózou a nachlazením. "Sem tam se objeví i chřipka, ale rozhodně nejde o epidemii, o jaké hovoří média ze severních Čech," uvedl lékař sloužící na dětské pohotovosti v Plaňanské ulici v Praze 10.

Podle lékařů by epidemie chřipky měla trvat ještě asi dva týdny.

"Řada pacientů přichází s požadavkem na antibotika, ale mnohem účinnější je lehnout si, jíst vitamíny a teprve když odpočinek a klid nepomůže, navštívit doktora," řekl lékař Jiří David.

Reklama

Související témata:

Související články

Řádí nachlazení i chřipka

Čekárny lékařských pohotovostí jsou plné lidí, které během vánočních svátků sklátily virózy či angíny. V Ostravě se počet pacientů s akutními respiračními...

Výběr článků

Načítám