Hlavní obsah

Lékaři, kteří budou pracovat za kolegy, nebudou trestně odpovědní

Praha
Aktualizováno

Lékaři, kteří po 1. březnu budou léčit pacienty za kolegy, kteří podali výpověď, budou v případě stížnosti pacientů chráněni. Bude to stejné, jako když nyní pracují za mimořádných podmínek, například na ulici, když se někomu udělá nevolno. V pondělí to sdělil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Článek

"Jsme si vědomi, že budou enormně přetěžováni, že budou v rámci dohod na základě svého souhlasu využíváni i v jiných regionech, než ve kterých působí. Proto je chceme tímto způsobem ochránit,“ řekl náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek.

Podle ministra Hegera jsou taková pravidla ve stavu krajního nebezpečí možná. Resort si nechal vypracovat právní rozbor, který chce tento týden zveřejnit. Uveřejní také výroky Nejvyššího soudu, které se podobných situací týkají.

Ministerstvo navíc poskytne těmto lékařům právníky, kteří je v případném soudním sporu s pacienty budou hájit.

Heger se odpoledne sejde s představiteli lékařských odborů a komory. Pokusí se s nimi dohodnout na podmínkách, které by mohly odchod lékařů odvrátit. Chystá se jich odejít 3800 z celkového počtu 20 000.

Svaz pacientů: žaloby se budou sypat na nemocnice

Šéf Svazu pacientů Luboš Olejár po poradě s právníky potvrdil, že lékaři se žalob obávat nemusí, ale příbuzní poškozených pacientů by si mohli stěžovat na nemocnici, že nezajistila náležité personální obsazení.

Podle něj by museli ministr a vláda vyhlásit „válečnou situaci“ a v tom případě se z nemocnic stanou lazarety s omezenou péčí. V případě vyhlášení stavu nouze by tak byly z obliga i nemocnice, tvrdí Olejár.

Premiér Petr Nečas (ODS) se v pondělí s Hegerem shodl, že krizový stav vyhlašovat nebudou. Vláda vyhlašuje stav nouze v případě, že je nebezpečí ohrožení životů, zdraví či bezpečnosti. [celá zpráva]

Stav nebezpečí, s nímž operuje ministerstvo zdravotnictví, vyhlašují na 30 dní hejtmani krajů pro určité území regionu. Prodloužit nad 30 dní ho může vláda.

Lékaři odmítají sloužit za kolegy

Není ale jisté, že lékaři budou případy za kolegy, kteří dali výpověď, brát. V pondělí to odmítli doktoři z traumacentra v Brně. Prohlášení podepsalo 48 z 68 lékařů z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, která tvoří jednu ze součástí traumacentra. ČTK to potvrdila mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Lékaři uvedli, že jejich možnosti jsou už dnes vytíženy. Kdyby pacientů skokově přibylo, nebo část lékařů musela na výpomoc do jiných nemocnic, ti zbývající by prý nesli neúměrnou zátěž. Mohlo by to prý ohrozit kvalitu péče. "Proto tyto snahy jednoznačně odmítáme," uvedli.

Podobně se už dříve vyjádřili civilní lékaři brněnské vojenské nemocnice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám