Hlavní obsah

John se odvolání nebojí, nespokojené policisty odkázal na premiéra

Novinky, jas

Ministr vnitra Radek John (VV) se neobává domino efektu, který by mohla spustit dohoda vlády s nespokojenými lékaři, kteří požadují zvýšení platů. Policisté a hasiči nyní připravují petici za ministrův odchod a naznačují, že i oni by mohli odejít. Ministr je odkázal na premiéra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

"Nikdo nemůže říci - chci peníze z rozpočtu," konstatoval v neděli John v Otázkách Václava Moravce v České televizi s tím, že peníze na platy lékařů nepůjdou z rozpočtu.

Odborová organizace Unie bezpečnostních složek (UBS) nyní uvažuje o tom, že se nechá inspirovat právě lékařskou akcí Děkujeme, odcházíme a přistoupí také k podávání hromadných výpovědí. Šéf UBS Miloš Plechatý ČTK řekl, že příprava podobné akce by mohla následovat v případě neúspěchu chystané petice za odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV). [celá zpráva]

Piště premiérovi, žádný ministr víc peněz nedostane

John v neděli opáčil, že petice by měla být směřována na premiéra, neboť ten stojí v čele kabinetu, u nějž on coby ministr vnitra žádal  navýšení financí pro svůj resort.

"Žádný jiný ministr vnitra nesežene další peníze," uvedl John. Poslanec ČSSD Jeroným Tejc namítl, že John stojí v čele koaliční strany, na níž je závislá vládní většina a měl proto na penězích pro svůj resort trvat.

Alexandr Burda, místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOSP) připomněl, že petice k odchodu ministra není motivována pouze financemi, ale rovněž jeho chováním vůči policistům. "Loví velké ryby, ale normální práce policistů ho nezajímá," konstatoval Burda.

NOSP nicméně ústy svého předsedy Milana Štěpánka konstatoval, že úvahy o podobné akci, k níž se uchýlili lékaři, jsou předčasné. Podobně se vyslovili i zástupci hasičů. Petici chtějí odboráři spustit v úterý.

Konečný stav - 40 000 policistů

John rovněž konstatoval, že podle analýzy policejního prezidia by měla mít policie do budoucna kolem 40 000 příslušníků, tím bude zajištěno, že bude mít dostatek financí na svůj provoz.

Policejní prezident Petr Lessy zmínil, že hodlá zajistit policistům kratší dojezdové časy a též plánuje zajistit více policejních služeben, které by byly otevřené i v nočních hodinách.

Lessy rovněž uvedl, že jeho náměstek Ivan Bílek skončí ve funkci  v únoru. Na jeho místo hodlá vypsat výběrové řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám