Hlavní obsah

Širší vedení ČSSD jedná o změně stanov

Praha

V pražském Kongresovém centru jedná ústřední výkonný výbor sociální demokracie. Jeho členové budou doplňovat delegáty březnového sjezdu o ženy a mladé sociální demokraty, jednat také budou o návrzích změny stanov. Předseda strany by mohl být nově volen místo dvou na tři roky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rivalové o post šéfa ČSSD: Bohuslav Sobotka a Michal Hašek

Článek

Členové výboru neočekávají bouřlivý průběh zasedání. Podle programu nejprve dovolí 16 žen a devět mladých sociálních demokratů.

Ačkoli dva hlavní uchazeči o předsednické křeslo, úřadující předseda Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek, bojují o každý delegátský hlas březnového sněmu, volba by údajně měla být klidná. Účastníci jednání řekli, že zástupci krajů se na rozdělení zbývajících křesel již předem dohodli.

Následovat bude projednání návrhu změn stanov. Sociální demokraté by mohli v budoucnu svolávat sjezd jen každé tři roky. Také na tři roky by pak volili předsedu a další stranické funkcionáře. [celá zpráva]

Ve stanovách by se také mohlo objevit omezení počtu členů základních organizací. Strana by tak chtěla bojovat proti takzvaným velrybářským praktikám, tedy pochybnému náboru členů. Konečné slovo bude mít sjezd v Brně, který se sejde 18. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám