Hlavní obsah

Představitel egyptské opozice Baradej promluví na konferenci v Praze

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejnovější pohled na vývoj v Egyptě, jeho rizika, a na šíření zbraní hromadného ničení nabídne v říjnu v Praze Muhammad Baradej. Představitel egyptské opozice přijal pozvání na 7. ročník mezinárodní konference Dny USA a Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Muhammad Baradej

Článek

„Máme už potvrzení písemné dohody s panem Baradejem a dalšími osobnostmi,“ řekl Právu ředitel pořádající společnosti Teleaxis Peter Kovarčík. Baradej je ve světě znám jako bývalý generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou bezpečnost (MAAE).

Konference se uskuteční 24. a 25. října na Žofíně pod záštitou premiéra Petra Nečase, který přednese zahajovací projev. Mediálním partnerem konference je od roku 2003 Právo a její průběh bude přímo přenášet ČT24 a informovat o konferenci v hlavních zprávách.

„Základním posláním letošního ročníku je oživit myšlenky atlantické komunity a obhajovat skutečnost, že USA potřebují sebevědomou Evropu, s níž by mohly společně čelit celému spektru celosvětových výzev,“ řekl Kovarčík.

Villepin, Forbes, Scully a možná i Branson

Dílčími tématy pražského setkání budou například boj s násilným náboženským a rasovým extremismem, východisko ze světové ekonomické krize, finanční stabilita i postavení eura a dolaru nebo mírové využití jaderné energie, upřesnil Kovarčík.

Vysloví se k nim další zvučná jména, jako například Peter Orszag, do loňska ředitel úřadu Bílého domu pro rozpočet prezidenta Obamy, francouzský expremiér Dominique de Villepin, William Donaldson, bývalý předseda americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a šéf newyorské burzy.

Na Žofíně vystoupí rovněž Steve Forbes, podnikatel a vydavatel časopisu Forbes, který se v letech 1996 a 2000 účastnil republikánských prezidentských primárek. Magnetem bude jistě i byznysman John Scully. „Je to podnikatelská legenda. Vytvořil moderní koncepci rozvoje firem a pod jeho vedením se ze společností Pepsi a Apple stali světoví giganti,“ připomněl Kovarčík.

Ve hře je i bývalý americký prezident

Stále se jedná o účasti exministrů zahraničí USA Condoleezzy Riceové a Colina Powella, britského průmyslníka a miliardáře Richarda Bransona a bývalého španělského premiéra José Mária Aznara. Ve hře zůstává i jeden z posledních prezidentů USA.

„Při výběru řečníků jsme měli v minulých letech dobrou ruku. Například Gene Sperling, který byl v Praze na prvním ročníku v roce 2002, je nyní právním poradcem Obamova ministra financí,“ řekl Kovarčík. Z dalších se Ehud Barak vrátil na post izraelského vicepremiéra a ministra obrany a exvelitel NATO James Jones byl v letech 2009-10 poradcem prezidenta USA pro národní bezpečnost.

Ze Slovenska přijede ministr financí Ivan Mikloš a Česko bude zastupovat ještě ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Reklama

Výběr článků

Načítám