Hlavní obsah

K dohodě s lékaři chybí už jen shoda na platech

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se dohodl s odbory, že 1,5 miliardy bude rozděleno nemocnicím na platy lékařů podle jejich počtu v jednotlivých zařízeních. Heger bude prosazovat, aby se tak stalo prostřednictvím tarifních tabulek. Posledním bodem jednání už bude jen výše platů.

Foto: Petr Horník, Právo

Člen předsednictva LOK Libor Voleman, šéf ČLK Milan Kubek, předseda LOK Martin Engel a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Heger po jednání sdělil novinářům, že s odbory pracuje na konečné dohodě, o jejíž podobě budou jednat opět v pondělí.

Ministr přistoupil na požadavek lékařů, že rozdělí přislíbené peníze do nemocnic podle klíče, jaký si odboráři přáli. Rovněž slíbil, že bude na vládě prosazovat navýšení mezd prostřednictvím tarifních tabulek.

„Část platová zůstává otevřena, odbory chtějí navýšení od osmi do 12 tisíc, my trváme na pěti až osmi měsíčně,“ řekl Heger s tím, že mzdy budou ještě předmětem dalších jednání.

Součástí dohody by měla podle Hegera být záruka ze strany ministerstva, že zajistí, aby všichni majitelé zdravotnických zařízení respektovali „to minimální přidání v rámci tarifní tabulky“. Šéfové nemocnic dostanou také ministrovo prohlášení, v němž jim doporučí, aby kvůli zachování klidu v případě stažení výpovědí vzali co nejvíce lékařů v rámci možností zpět.

Pomohly sestry

Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel ocenil zejména to, že se všichni vrátili k jednacímu stolu a že stále se krátící čas do naplnění výpovědí naplní právě jednáním.

Šéf české lékařské komory Milan Kubek rovněž ocenil obě strany, že se znovu sešly. Podle něj všechna náhradní řešení kromě dohody s lékaři jsou nebezpečná a drahá a promítla by se do státního rozpočtu. Zejména pak poděkoval Odborovému svazu zdravotnictví a sociální péče, zejména jejich představitelům zdravotních sester, kteří podle něj jednání odblokovali tím, že lékaře v jejich požadavcích podpořili.

Situace se stabilizuje

Kubek si přitom dříve stěžoval na postoj  Asociace sester pod vedením exministryně zdravotnictví Dany Juráskové (ODS), která protesty lékařů bojkotovala. Jako odměnu pak dostala pro sestry půl miliardy na platy z celkové částky dvou miliard, jež Heger pro doktory v systému našel. Kubek Juráskové krok označil za „vhození vidlí“ do jednání.

Podle něj představitelky zdravotních sester přistoupily na to, že se nynější jednání týkají lékařů a pochopily, že odchody lékařů by znamenaly rušení pracovních míst i pro sestry. Sestrám se tak podařilo situaci stabilizovat, řekl Kubek a jedním dechem doplnil, že příští rok se mají zvednout platy všech pracovníků ve zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám