Hlavní obsah

Pojišťovny budou po telefonu pacientům radit, kde je v březnu ošetří

– Praha • Aktualizováno

Zdravotní pojišťovny se připravují na odchod lékařů po 1. březnu. Po jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem jejich zástupci sdělili, že zřídí telefonní linky, kam budou moci lidé ve svém kraji zavolat a informovat se, které zařízení je schopné poskytnout potřebnou péči.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a jeho náměstek Petr Nosek během tiskové konference

Článek

Pojišťovny budou také informovat své klienty v regionálním tisku nebo elektronickou poštou. Informace o tom, kam je možné pacienty posílat budou mít kromě pojišťoven i kraje, které zřídí informační centra.

"Pracujeme s verzí, že lékaři svůj protest nestáhnou," řekl Heger. Odpoledne by se měl se zástupci lékařů sejít. Zopakoval, že akutní péče bude zajištěna. Lehčí případy by měly mít na starosti terénní ambulance.

Šéf zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček uvedl, že bohužel peníze, které by jinak šly lékařům, se budou muset dávat na zbytečné přesuny pacientů.

Ministr slíbil lékařům zvýšení tarifních složek platů o pět až osm tisíc. Lékaři požadují až 12 000. Na platy dá ministerstvo dvě miliardy korun, část toho by měla jít i jinému zdravotnickému personálu. To lékaři nechtějí.

Hospodářské noviny v pátek informovaly, že ministr je ochotný jít na 1,9 miliardy pro lékaře. Pokud ale peníze půjdou do tabulkových platů, budou určeny například i doktorům v jiných zdravotnických zařízeních, například z léčeben. Tím pádem se suma rozmělní a zvýšení bude zřejmě stejně jen asi o osm tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám