Hlavní obsah

O deregulovaném nájemném budou rozhodovat soudy

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v pátek schválila novelu občanského zákoníku, která upravuje problematiku nájemního bydlení po skončení deregulace. Nově by o výši nájemného v místě a čase obvyklém rozhodovaly v případě nedohody nájemce a nájemníka soudy. Ty by měly přihlížet k cenovým mapám, které připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Zákon nyní dostane k posouzení Senát.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Novelu podpořili koaliční zákonodárci, opozice byla proti. Oproti původnímu vládnímu textu bylo přijato i několik pozměňovacích návrhů.

Novela například omezuje přechod nájmu na dědice po smrti nájemníka na dva roky. Během této doby musí nový nájemce vyřešit svou bytovou situaci novou dohodou s pronajímatelem, nebo změnou bydlení. Sociální klauzule, kterou poslanci pozměnili, vyjímá z dvouletého omezení osoby starší 70 let a nezletilé. Původní návrh byl pro osoby nad 75 let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV)

Nájemci budou mít podle předlohy dvouměsíční lhůtu na to, aby souhlasili s návrhem majitele bytu na zvýšení nájemného. Pokud pronajímatel odpověď nedostane, bude se moci do tří měsíců obrátit na soud, aby výši nájmu určil. Lhůty do novely vložil ústavně právní výbor, v původní vládní předloze nebyly.

Opozici se zákon nezamlouvá

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček před schvalováním novely upozornil, že v případě jejího přijetí můžeme zapomenout na "stabilitu právního řádu". Také komunisté měli k novele řadu námitek a tvrdí, že pozice nájemníků a nájemců nebude rovnocenná.

Na konci loňska skončila regulace nájemného přibližně pro 400 000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám