Hlavní obsah

Armáda prodává lukrativní budovy, třeba hotel na Lipně

Právo, Oldřich Danda

Ministerstvo obrany, přesněji řečeno její příspěvková společnost Volareza vlastní nejkrásnější horské chaty, lázeňské hotely a rekreační ozdravovny v republice. Úbytek peněz z rozpočtu ale resort nutí se zbavovat i tohoto „rodinného stříbra“.

Foto: Archiv, Právo

Do aukce má jít i vojenská ozdravovna hotelového typu Hůrka na Lipně.

Článek

V březnu by se měla v aukci objevit vojenská ozdravovna hotelového typu Hůrka, která leží na břehu největší české přehrady Lipno. Podle informací Práva by se cena mohla pohybovat v desítkách miliónů korun.

Minulý rok se odboru, který nepotřebný majetek armády odprodává, podařilo prodat lázeňský komplex v Mariánských Lázních. Vyvolávací cena byla 85 miliónů, ale obrana nakonec utržila o 20 miliónů víc.

Volareza vlastní 13 rekreačních zařízení. Mezi nejvyužívanější patří hotel Bedřichov s bazénem či horská chata Malý Šišák – obojí ve Špindlerově Mlýně. Do portfolia Volarezy patří i tři tříhvězdičkové hotely v Karlových Varech.

Armáda dále vlastní desítky menších chat a rekreačních zařízení. Kromě Hůrky je na prodej chata Radost v Desné v Jizerských horách za 3,3 miliónu a školicí a rekreační zařízení v Hojsově Stráži za 5,8 miliónu korun.

Chystá se i výprodej bytů

Podle šéfa odboru pro nepotřebný majetek Josefa Lachmana se ministerstvo rekreačních objektů zbavuje proto, že nejsou dostatečně využívány, i když je Volareza pronajímá i civilistům.

„Současně v důsledku snižování finančních prostředků resortu obrany na jejich opravy, údržbu a provoz, tedy i snižování stavu zaměstnanců, není možné je kapacitně obsáhnout a zajistit alespoň určitý standard při jejich využívání,“ řekl Právu Lachman.

Ministerstvo obrany letos chystá také velký výprodej nepotřebných domů, bytů i zbraní. Největší akce začala v Praze, kde chce prodat 1600 bytů. Podle generálního sekretáře ministra obrany Jana Vylity budou prodávat celé bytové domy, ale pouze do rukou nájemníků, kteří si již začali vytvářet bytová družstva.

Armáda vlastní ve 13 lokalitách v Praze celkem 21 bytových domů. Cena bytů má být určena odhadci a podle Vylity se bude různit podle lokality. „Zcela jiná cena bude na Hanspaulce a jiná na Točné,“ uvedl Vylita. Lze ale předpokládat, že výsledná cena bude jen částí ceny tržní, protože jde o byty s nájemníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám