Hlavní obsah

Rath se odvolal proti pokutě za výrok o opilém Kalouskovi

Praha

Poslanec David Rath (ČSSD) se odvolal proti pokutě ve výši 10 000 korun. Poslanec ji dostal od mandátového a imunitního výboru za výrok o ministru financí Miroslavu Kalouskovi. V říjnu ho nařkl z opilosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath (ČSSD)

Článek

Rath tehdy na schůzi řekl na Kalouskovu adresu: "pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře". Doplnil, že se to na Kalouskovi pozná podle toho, že se stupňuje jeho agrese a vulgarita.

„Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu. A prosím, abyste držel své nervy a svoji vysokou hladinu alkoholu na uzdě,“ dodal Rath.

Kalousek se proti nařčení ohradil s tím, že mu jeho zdravotní stav nařizuje přísnou abstinenci, a předal výrok k posouzení výboru. Rath se hájí, že výrok řekl jako lékař, a že konstatování uvedl jako svůj dojem, a proto nešlo o urážku.

Rath: je to útok na svobodu projevu

Rozhodnutí výboru o pokutě Rath označil za "útok na svobodu projevu a nebezpečný politický precedent".

Podle něj je projednávání případu nesmyslné. Předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) po jednání řekl, že poměr hlasů pro a proti odpovídal rozdělení zástupců koalice a opozice.

Spory mezi Kalouskem a Rathem kvůli pití alkoholu jsou ve Sněmovně evergreenem. V roce 2009 Rath na ministrovu adresu řekl, že všechny urazí a jde čerpat inspiraci do některé z náleven. Kalousek odpověděl, že se občas opije, ale Rath se chová jako "debil"; rozdíl je v tom, že z opilosti se člověk vyspí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám