Hlavní obsah

Starosta Kmetiněvsi vypsal petici na snížení věku trestní odpovědnosti

Právo, dan
Praha

Starosta obce Kmetiněves a kandidát TOP 09 v senátních volbách na Kladensku Luděk Kvapil vypsal petici na podporu vydání zákona, jenž by snížil hranici trestní odpovědnosti na dovršení 14. roku života.

Foto: Petr Horník, Právo

Starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil

Článek

Kvapil již v lednu 2010 inicioval tzv. Kmetiněvskou výzvu, prostřednictvím které se snažil upravit hranici trestní odpovědnosti mladistvých. Pod výzvu se podepsalo půl miliónu lidí, ale bez odezvy v Parlamentu. Peticí se poslanci a senátoři již budou muset zabývat.

Kvapil o snížení věku trestní odpovědnosti usiluje proto, že je starostou vesnice, ve které v roce 2004 13letý hoch znásilnil a brutálně zavraždil svoji spolužačku. Dnes je již na svobodě.

„Není možné, aby pachatelé takových trestných činů, jako je brutální vražda, byli jen pokáráni, dáni do výchovného ústavu, kde mají za dobré chování povoleno téměř vše - vycházkami počínaje a sledováním televize konče, a nakonec jsou propuštěni na svobodu bez jakéhokoliv záznamu v rejstříku trestů,“ dodává k petici Kvapil.

Ochrana lidí musí mít přednost před ohledy k delikventovi

Petici podporují poslanci TOP 09. „Ať bude prevence jakkoliv pečlivá, statisticky zhruba jednou ročně dojde k tomu, že mladistvý spáchá vraždu. Starostové a nezávislí Kmetiněvskou výzvu pomáhali distribuovat a TOP 09 ji samozřejmě také podporuje. Ohleduplnost k mladistvému delikventovi nesmí mít přednost před ochranou slušných lidí. Ochrana slušných lidí musí mít prioritu,“ uvedl ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám