Hlavní obsah

Němcová navrhla sira Wintona na Nobelovu cenu míru

Právo, ada, nig
Praha

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) poslala předsedovi norské Nobelovy komise návrh na udělení Nobelovy ceny míru siru Nicolasi Wintonovi, který zachránil stovky židovských dětí v tehdejším Československu před deportací do nacistických koncentračních táborů.

Foto: Petr Hloušek

Zachránce stovek československých převážně židovských dětí před nacismem Nicolas Winton

Článek

Již loni se na Němcovou obrátili starostové a děti z České Třebové a Kravařů, aby žádost s tímto návrhem výboru Nobelovy ceny adresovala, ale protože lhůta pro takový krok je vždy do konce ledna, mohla jejich žádosti Němcová vyhovět až letos.

Pro svůj krok hledala podporu i v zahraničí a podařilo se jí získat od předsedy izraelského parlamentu Reuvena Rivlina. Její úsilí podpořil neoficiálně také šéf britské dolní sněmovny John Bercow, jemuž však ústavní zvyklosti neumožňují její krok podpořit veřejným prohlášením.

Němcová je druhým ústavním činitelem z ČR, který žádost na udělení ceny předložil. Ve stejnou dobu jako ona předal nominační dopis na udělení této ceny siru Wintonovi norskému velvyslanci v ČR první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Ten nominační dopis podepsal již loni na základě petice, kterou v ČR podepsalo více než sto tisíc dětí. [celá zpráva]

Předsedkyně Sněmovny, která se s Wintonem letos setkala při příležitosti premiéry filmu o jeho činu, mu předala pamětní medaili s portrétem Karla IV.

Mladí by měli film vidět

Podle Němcové by se mělo příběhu, emotivně zachyceném ve filmu Mateje Mináče Nickyho rodina, více využít v osnovách českých škol. Obrátila se proto dopisem na ministra školství Josefa Dobeše (VV) s prosbou, aby film byl všem žákům a studentům ve školách promítnut. „Film dokumentuje, jak příklad jednoho člověka, jeho čin a poselství, dodnes inspiruje především mladé lidi na celém světě ke konání dobra,“ napsala Němcová ministrovi.

Jak na tiskové konferenci uvedl režisér filmu Mináč, celý příběh má velkou sílu pro současnou mladou generaci a inspiruje je k charitativní činnosti. „Ten příběh má v sobě „Wintonův virus dobra“ a my chceme, aby se jím nakazila česká mládež,“ prohlásil.

Proto se připravuje vzdělávací projekt pro české školy inspirovaný osudem Wintona a jeho dětí. V jeho rámci by se české děti zapojily do detektivní práce při hledání dalších zachráněných. Z 661 zachráněných dětí, kterým se přezdívá Wintonovy děti, se dosud podařilo nalézt jen 261.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám