Hlavní obsah

Útulku pro koně hrozí likvidace kvůli dávné nehodě, kterou způsobila klisna

Právo, Pavel Karban

Likvidace hrozí občanskému sdružení Naděje pro koně, které provozuje útulek pro staré, nemocné a týrané koně ve Velkých Albrechticích na Novojičínsku. Před osmi lety totiž jeden z koňů z útulku způsobil dopravní nehodu a sdružení, které nemá žádný majetek a žije jen z finanční pomoci drobných dárců, má zaplatit způsobenou škodu. Ta se může vyšplhat až na 1,5 miliónu korun.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak Právu popsaly dobrovolnice útulku, došlo k nehodě v roce 2003, zhruba tři měsíce po založení občanského sdružení. Koně tehdy byli provizorně ustájení na farmě v Ostravě-Hrabové. Byla mezi nimi i klisna Aime. Druhý den poté, co ji útulek dostal, ji zaměstnanec farmy vypustil spolu s ostatními zvířaty do ohrady.

„Nebyla ale aklimatizovaná a z nedostatečně zabezpečené ohrady utekla. Na útěku způsobila nehodu, při které zahynula, majitel auta se zranil a auto bylo zdemolované,“ popsala osm let starou událost jednatelka sdružení Petra Šlosárková.

Útulek má zaplatit 450 tisíc

Letos v lednu soud s konečnou platností rozhodl, že škodu 450 tisíc korun má uhradit Naděje pro koně, která byla Aimeným vlastníkem. „Rozsudek jsme ještě nedostali písemně, takže není pravomocný, ale měl by být platný a není proti němu odvolání,“ poukázala členka občanského sdružení. Prozradila také, že sdružení čelí ještě další žalobě. „V ní se jedná o ušlý zisk a další náhrady. Pokud nás i v tomto případě soud odsoudí, může se celková částka vyšplhat až na milión a půl,“ objasnila jednatelka.   

Škodu ale nemá sdružení z čeho uhradit, nemá k dispozici ani 20 tisíc korun. „Nemáme žádný movitý ani nemovitý majetek, žijeme jen z drobných příspěvků přispěvatelů. Naším jediným majetkem je jen několik starších koní,“ povzdychla si Šlosárková s tím, že pokud by byla na sdružení uvalena exekuce, skončili by koně na jatkách. „Nikdo by na tom ale nevydělal, jateční cena koně je maximálně pět tisíc.“

Právní zástupce Naděje pro koně zatím vyjednává s protistranou. „Uvidíme, jak to dopadne, snažíme se nějak dohodnout. Proto zatím nepořádáme ani žádnou oficiální sbírku, která by nám mohla pomoci,“ vysvětlila jednatelka. Potvrdila, že pokud chce někdo přispět, může peníze poslat na účet občanského sdružení, jehož číslo je uvedeno na webových stránkách www.nadejeprokone.cz. „Exekuce by pro nás byla likvidační, znamenala by ukončení činnosti,“ potvrdila Šlosárková.

Za osm let existence útulku jím prošlo na 50 koní. Občanské sdružení ale spolupracuje s milovníky koňů po celé ČR, a to například tím, že starým, nemocným či týraným koním pomáhá hledat nový domov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám