Hlavní obsah

Soudní poplatky mají razantně vzrůst

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu schválila návrh ministerstev spravedlnosti a financí. Podle něj se na dvojnásobek z tisícikoruny zvýší např. poplatek za podání žádosti o rozvod nebo změnu zápisu v obchodním rejstříku. Platba za zápis akciovky do rejstříku má vyskočit na víc než dvojnásobek (z 5000 na 12 000 Kč).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) na úterní tiskové konferenci

Článek

„Nejde v podstatě o zvýšení soudních poplatků, ale o dorovnání jejich výše k současné cenové a mzdové hladině,“ vysvětlila návrh novely zákona o soudních poplatcích včetně nového sazebníku mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Sazby soudních poplatků se naposledy upravovaly v roce 2000.

„Od té doby samozřejmě vzrostla průměrná hrubá mzda a také se zásadně zvýšily provozní výdaje soudů, například za energie nebo poštovné,“ podotkla mluvčí.

Nejrazantnější zvýšení navrhli předkladatelé u prvního zápisu akciové společnosti do obchodního rejstříku. Současný poplatek 5000 korun by se měl zvednout na 12 000. Ostatní podnikatelé s výjimkou akciovek by za první zápis zaplatili jen o tisícovku víc, než současných 5000 korun. Na dvojnásobek, z jednoho na dva tisíce, má vzrůst například poplatek za návrh na zahájení rozvodového řízení.

Ve sporu o peníze až čtyři milióny

V soudních sporech o peníze čeká zdražení hlavně ty účastníky, kteří se soudí o vysoké částky nad 40 miliónů korun.

„Pokud bude předmětem sporu částka vyšší než 40 miliónů korun, bude soudní poplatek činit dva milióny plus jedno procento z částky převyšující 40 miliónů,“ uvedla Palečková s tím, že strop pro započtení procentního podílu je stanoven na 250 miliónů korun.

Nad tuto částku se již poplatek zvyšovat nebude, takže může dosáhnout maximální výše 4,1 miliónu korun. U částek do 20 tisíc korun bude poplatek činit tisíc korun, od 20 tisíc do 40 miliónů půjde o pět procent z požadované částky.

Podle předkládací zprávy pro vládu si návrh klade za cíl motivovat účastníky soudních řízení ke smírnému řešení jejich sporů. Takovým motivačním nástrojem se má stát vrácení 80 procent soudního poplatku v případě, že se strany dohodnou na uzavření smíru ještě před konečným rozhodnutím soudu.

Oběti domácího násilí zdarma

Od soudních poplatků mají být nově osvobozeny oběti domácího násilí, které navrhují soudu nařízení předběžného opatření. Tím může soud zakázat agresorovi přístup do společného bytu, v němž ohrožuje svého partnera, příbuzného nebo spolubydlícího.

Naopak nově zaveden má být soudní poplatek i pro řízení o náhradu škody způsobené při výkonu veřejné moci. Podle navrhovatelů se tyto spory o odškodnění ze strany státu masivně zneužívají. Paušální poplatek má nově činit dva tisíce korun. Poplatkem ve výši tří tisíc korun chtějí navrhovatelé zatížit řízení o rozpuštění politické strany nebo hnutí.

Změny soudních poplatků:
Poplateknynínově
Rozvod10002000
Předběžné opatření5001000
Odškodnění02000
Rozpuštění politické strany03000
Zápis a.s. do obch. rejstříku500012 000
Zápis podnikatele do obch. rejstříku50006000
Změny zápisu u podnikatele10002000
Výmaz podnikatele z obch. rejstříku30000
Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Anketa

Souhlasíte se vzrůstem soudních poplatků?
Ano
13,7 %
Ne
86,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9648 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám