Hlavní obsah

Vyhrožoval mluvčí vlády Primě? „Jedno velké nedorozumění,“ tvrdí

Právo, jov

Kolem chystané cesty premiéra Petra Nečase (ODS) do Paříže se málem rozpoutal pěkný skandál. Právo získalo text e-mailu zaslaného v pondělí z televize Prima Úřadu vlády.

Článek

Uvádí se v něm: „Dobrý den, s ohledem na fakt, že dnes tiskový mluvčí Osúch vyhrožoval naší redaktorce zrušením cesty s premiérem do Paříže (týkalo se odvysílání dnešní reportáže), rušíme z nařízení šéfredaktorky přihlášku k této cestě sami. Jako nezávislá redakce nemůžeme přistoupit na jednání tiskového mluvčího a nechat si vyhrožovat. Děkujeme za pochopení, s pozdravem Jana Červenková, vedoucí produkce.“

Zmíněná reportáž se týkala kauzy Promopro, do níž je zapleten ministr obrany Alexandr Vondra. Právo se obrátilo kvůli tvrzením uvedeným v mailu s dotazem na vedoucí výroby Primy Janu Červenkovou. Ta nás odkázala na šéfku zpravodajství Primy Jitku Obzinovou, která však nebyla o mnoho sdílnější. „My tu celou záležitost nebudeme komentovat,“ řekla Právu Obzinová.

Mluvčí vlády Jan Osúch nepopřel, že k ostré slovní výměně s  Primou došlo, ale podle něj o nic vážného nešlo. „Je to jedno velké nedorozumění,“ sdělil ve středu Právu. Doplnil, že to „nedorozumění“ bylo vysvětleno a vyřešeno během patnácti minut.

Mezitím ale podle něj odešel z Primy citovaný e-mail. Za nedorozumění označila ve středu pro Právo celou záležitost i reportérka televize Prima Tereza Matysová, které se případ týká. Osúch dodal, že se reportérka premiérovy cesty do Paříže zúčastní.

I když to vládní mluvčí odbyl jako „jedno velké nedorozumění“, zůstává po jeho „vysvětlení“ nepříjemná pachuť. Co skutečně Osúch reportérce Primy řekl, že to vyvolalo tak podrážděnou reakci její televize? Hrozil jí, že pokud se bude Prima zabývat kauzou, v níž je namočen ministr obrany, bude vyřazena z novinářského doprovodu premiéra? Pokud by to byla pravda, nemá na svém místě co dělat.

Reklama

Výběr článků

Načítám