Hlavní obsah

Údaje o dětech k adopci nelze inzerovat, rozhodl ombudsman

Dávat na internet a do médií data o dětech, které čekají na adopci, není podle úřadu ombudsmana v souladu se zákony a úmluvou o právech dítěte. Uvedla to ve středu zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Úřad se případem zabýval, protože podobným způsobem adopce inzeruje Fond ohrožených dětí. Uvádí jejich křestní jméno, věk či etnický původ.

Článek

"Bloňďatému drobnému Marečkovi je pět let. Narodil se jako těžce nedonošený s pozitivním testem na drogy. Jeho vývoj je disharmonický, ale pomalu pokračuje dopředu ve všech oblastech osobnosti. Mentální vývoj je na úrovni mladšího až staršího batolete," zní například část jednoho z oznámení.

U ostatních dětí se píše, zda jsou romského původu, jaké mají zdravotní potíže, jak jsou na tom s chováním a vývojem.

Na stránkách se objevují děti, pro něž se hledají rodiče nebo pěstouni. Podle Seitlové nemůže být dítě zbaveno práva na ochranu osobních údajů a na soukromí jen proto, že se o něj nestará rodina. Současně ale doplnila, že si je vědoma dobrého úmyslu instituce.

Šéfka FOD: Právo na rodinu je důležitější

Předsedkyně fondu Marie Vodičková s kritikou nesouhlasí. Podle úmluvy OSN má dítě podle ní nejen právo na soukromí, ale i na rodinu. Je otázka, které z těchto práv je důležitější. "My si myslíme, že pro děti je důležitější získat rodinu," řekla.

Podle ní se fotografie dětí zveřejňují jen pokud s tím souhlasí státní zástupce, u dětí starších 12 let musí souhlasit i ony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám