Hlavní obsah

Pokud by se lékaři odmítli vrátit do nemocnic, přišli by o podporu

Pokud nespokojení lékaři nestáhnou své výpovědi a budou se po prvním březnu hlásit na úřadech práce, mohou skončit zpět v nemocnicích, z nichž podali své výpovědi. Pokud by totiž nechtěli přijít o podporu v nezaměstnanosti a další dávky, nemohli by si dovolit odmítnout vhodné nabízené místo. Plyne to ze zákona o zaměstnanosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Výpověď podalo v odborářské protestní akci Děkujeme, odcházíme 3800 z asi 20 000 nemocničních doktorů. Organizátoři protestu původně mluvili o tom, že lékaři zamíří do Německa, Rakouska či Británie, kde jsou vyšší výdělky.

Drtivá většina doktorů se ale nikam nechystá a na výpovědi zatím trvá. Řada z nich předpokládá, že nakonec nebude muset z nemocnice odejít, a jiné místo si nehledá. Pokud by se ministr zdravotnictví s odbory nedohodl a protest by dál pokračoval, tak by několik tisíc lékařů mohlo být od 1. března bez místa a bez platu.

Podpora se vypočítává z průměrného měsíčního čistého výdělku. Lidé, kteří z práce odejdou sami bez vážnějšího důvodu, z něj dostávají po stanovenou dobu jen 45 procent. To by byl i případ lékařů, kteří by šli na úřad práce.

Zaměstnavatelé mají podle zákona o zaměstnanosti oznámit příslušnému úřadu práce do deseti kalendářních dnů, že mají volná pracovní místa. Dnes bylo v systému na portálu ministerstva práce 1021 doktorských pozic. V Praze jich bylo 14. Třeba havlíčkobrodská nemocnice ale už nahlásila 71 volných příležitostí pro lékaře od 1. března. Nabízí mzdy od 20 000 do 70 000 korun.

Vhodné místo musí uchazeč přijmout

Podle serveru ministerstva práce se úředníci snaží najít vhodné zaměstnání podle kvalifikace, schopností či dopravní dosažitelnosti. Pokud by tedy uchazečem o zaměstnání byl například lékař z Havlíčkobrodska, úřad práce by mu měl nabídnout vhodnou pracovní příležitost v havlíčkobrodské nemocnici a měl by ho tam poslat. Doktor by tak případně mohl skončit i na stejném místě, z něhož odešel. Podle zákona má uchazeč o práci povinnost s úředníky spolupracovat a nabízené vhodné místo musí do stanoveného termínu projednat.

Pokud by uchazeč bez vážných důvodů vhodné místo odmítl, hrozí mu vyřazení z evidence úřadu práce. Zůstal by bez podpory a musel by si sám platit sociální a zdravotní pojištění. Jinak mu ho hradí stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám