Hlavní obsah

VV trvají na dvou sazbách DPH, kývly by i na zvýšení na 12 a 20 procent

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Věci veřejné (VV) chtějí při koaliční diskusi o výši DPH zachovat dvě daňová pásma a do snížené sazby kromě základních potravin zahrnout i léky a případně i knihy. Véčka by se ale smířila s případným zvýšením daně na 12 a 20 procent. Právo o tom informoval zdroj obeznámený s mimořádným jednáním poslaneckého klubu VV, které proběhlo v úterý v noci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení Věcí veřejných

Článek

„VV chtějí ponechat dvojí sazbu DPH ve výši 10 a 19 procent, ale straničtí vyjednávači dostali mandát případně přistoupit na zvýšení DPH na 12 a 20 procent. Ve sníženém pásmu by však měly zůstat základní potraviny jako chléb, mléko, zelenina či ryby, a také léky.

"Někteří poslanci také vyslovili názor, že by snížená DPH měla zůstat i pro knihy,“ uvedl důvěryhodný zdroj.

Zákonodárci VV se v úterý také bavili o důchodové reformě. Véčka se nadále nechtějí vzdát své myšlenky, že by bezdětní lidé měli do penzijního systému přispívat víc než lidé, kteří děti vychovávají.

A co daňová amnestie?

„Ministři za VV klub informovali, že ODS a TOP 09 mají s penalizací bezdětných lidí problém a je třeba se o tom ještě dále bavit. Strana však chce prosadit alespoň snížení sociálních odvodů pro rodiny s dětmi a odstupňování podle počtu potomků. Mělo by se to však řešit formou sociálních odvodů, nikoli prostřednictvím dávek,“ dodal zdroj.

Poslanci VV také apelovali na ministry, aby oživili myšlenku daňové amnestie, která by podle stranických výpočtů mohla přinést do české ekonomiky jednorázově kolem 90 miliard korun.

Kalousek: když už sníženou DPH, tak spíš na léky

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje snahy zachovat dvě daňová pásma DPH ze strany VV spíše za politikum než racionální úvahu.

"Optimální je jedna sazba a případné sociální dopady vyrovnávat na výdajové straně těm skutečně potřebným. Budeme-li ze sociálních důvodů udržovat nižší sazbu, pak dobrodiní nižší sazby budou využívat všichni, nejen ti skutečně potřební," řekl Právu.

Podle Kalouska má na rozdíl od snížené DPH na základní potraviny vyšší smysl menší daň případně aplikovat jen na léky. "Jakkoli s tím stále nesouhlasím, tak to dává přeci jenom o něco větší logiku," podotkl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám