Hlavní obsah

Unikátní záběry nahrazení lebky biokeramikou

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Jiří Falout

Jako první v České republice použili českobudějovičtí neurochirurgové při náhradě části lebky unikátní biokeramický materiál, tzv. hydroxyapatit, který se natolik podobá kosti, že umožní bezproblémový srůst s okolní lebkou. Snižuje se tak riziko infekce a dalších možných komplikací.

Článek

První operaci provedli v prosinci, a protože byla úspěšná, před týdnem ji zopakovali na dalším pacientovi.

„Vlastní zákrok není z chirurgického hlediska mimořádně složitý, trvá asi jednu hodinu. Unikátní je ovšem použití hydroxyapatitu jako materiálu pro výrobu implantátu. Tato synteticky vytvořená tkáň odpovídá porézní strukturou a chemickým složením originální kostní mateřské tkáni. Její ojedinělé vlastnosti umožňují vrůstání kostních buněk a konečnou přestavbu implantátu ve vlastní živou kost,“ uvedl zástupce primáře Neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice Vladimír Přibáň.

Doposud se v České republice pro výrobu lebečních náhrad používaly ve většině případů syntetické materiály, například kostní cement, kov či vlastní kost, pokud to bylo možné. „Všechny tyto možnosti měly své nevýhody spočívající v nepřijatelném kosmetickém výsledku nebo ve výši infekčních komplikací. Nově použitý implantát tyto nevýhody eliminuje,“ vysvětlil Přibáň.

Zajímavý je i postup při přípravě vlastního implantátu. Lékaři nejprve počítačovým tomografem lebku změří a data pošlou do firmy v Itálii, která za osm týdnů vyrobí 3D model i s náhradou přesně podle tvarů lebky. Pak dojde k plánované operaci.

Ve světě se tento materiál používá již několik let, lebečních implantátů bylo vyrobeno na 1500. Nemocnice počítá, že letos tento materiál při obdobných operacích použije kolem 10. Záležet bude i na tom, jak se k úhradě hydroxyapatitu postaví pojišťovny. Materiál si prozatím nemocnice hradila ze svého.

Foto: Jiří Falout, Právo

Lékař Vladimír Přibáň ukazuje na tiskové konferenci na pacientce Monice Šimkové, kde lékaři operaci provedli.

Reklama

Výběr článků

Načítám