Hlavní obsah

Zemanovci udělají vše pro zvolení Zemana prezidentem

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) v úterý deklarovala, že udělá vše proto, aby se její čestný předsedy Miloš Zeman stal příštím prezidentem ČR, nástupcem Václava Klause. Zeman uvedl, že půjde jenom do přímé volby hlavy státu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Uděláme všechno proto, aby naším prezidentem se stal Miloš Zeman,“ uvedl předseda SPOZ Vratislav Mynář na tiskové konferenci. Zeman k tomu poznamenal, že by zvážil účast pouze v přímé volbě. A to tehdy, pokud by se objevil od občanů dostatečně silný impuls. Tím je příslušný počet podpisů pod petici za kandidaturu.

Zeman je ale skeptický, domnívá se, že lidé prezidenta přímo volit nebudou. „Vůbec nejsem přesvědčen o tom, že přímá volba prezidenta republiky skutečně bude. A to z toho důvodu, že kapři si nevypustí svůj vlastní rybník," řekl.

Podle čestného předsedy SPOZ totiž poslanci a senátoři prožívají při volbě hlavy státu rozkoš. „U některých politiků připomíná stav orgasmu,“ poznamenal s tím, že se zákonodárci této rozkoše nevzdají.

Zeman kandidoval na post prezidenta už v roce 2003 na návrh ČSSD. Neuspěl, protože ho nevolila i část poslanců a senátorů sociální demokracie. Zeman jmenoval Vladimíra Špidlu, Stanislava Grosse a Bohuslava Sobotku. Nabídku na další kandidaturu, vyslovenou v roce 2006 tehdejším šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem, pak Zeman odmítl.

Zeman okomentoval i možnou kandidaturu bývalého premiéra Jana Fischera. „Vážím si toho, že neapeluje na žádnou politickou stranu, aby ho podporovala, a že říká, že půjde do prezidentských voleb pouze tehdy, jestliže bude přímá volba všemi občany,“ ocenil Fischera.

O nové hlavě státu by se mělo rozhodnout na počátku roku 2013. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) už ale představil návrh, aby byla přímá volba prezidenta spojena s krajskými a senátními volbami na podzim 2012.

Anketa

Chtěli byste Miloše Zemana za prezidenta?
Ano
25 %
Ne
75 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8473 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám