Hlavní obsah

Policie začala šetřit podezřelou zakázku pro Promopro spojovanou s Vondrou

Právo, Novinky, rav, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie začala oficiálně prošetřovat kauzu ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) spojenou s financováním českého předsednictví EU. "Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, a to na neznámého pachatele," řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

K možnému protiprávnímu jednání mělo dojít v průběhu roku 2008 v souvislosti se zajištěním zakázky na technické zabezpečení audiovizuálního vybavení a provozování audiovizuálních celků a poskytnutí souvisejících služeb potřebných pro zajištění akcí konaných v rámci předsednictví ČR v Radě EU, uvedl Skřepek.

V té době byla bez veřejné soutěže schválena, uzavřena a následně realizována se společností Promopro rámcová smlouva, jejímž předmětem bylo zajištění dodávky audiovizuální techniky při zabezpečování konferencí v Praze a regionech ČR. Konečné náklady se vyšplhaly na více než půl miliardy Kč.

Ministr obrany Vondra odmítl odpovědnost za uzavření této zakázky s tím, že žádnou takovou smlouvu během působení v Topolánkově vládě nepodepsal, a ani o ní nevěděl. Zároveň však upozornil, že se celkové náklady na pořádání akcí v souvislosti s českým předsednictvím EU nedaly dopředu odhadnout a navyšovaly se v průběhu předsednictví. [celá zpráva]

Bývalý premiér Mirek Topolánek Vondrovy výroky odmítl s tím, že současný ministr obrany byl se svým týmem za tuto zakázku odpovědný a jemu samotnému se výdaje přiklepnuté společnosti Promopro zdály předražené. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám